Foto: Angela Hanagarth/SVT

Första rättegångsdagen avklarad

Uppdaterad
Publicerad

Den första dagen av två i rättegången mot mannen som misstänks ha satt eld på moskén i Örebro är avklarad. Flera personer har hörts, bland annat den åtalade.

Dagen började med att åklagaren gick igenom åtalet mot den misstänkte mannen. Han misstänks för att ha köpt bensin som han fyllt i PET-flaskor, en knapp timme innan larmet om branden kom.

En man som sov i lokalen ska även ha mött den misstänkte, som då var maskerad, i moskén och kort därefter känt brandrök och flytt ut från lokalen. Mannen är målsägande i fallet och hördes under förmiddagen.

Moskébranden i Vivalla

Visade övervakningsbilder

I sin bevisning lade åklagaren bland annat fram bilder från övervakningskameror, där den misstänkte ses köpa bensin, samt kvitton från bensinköpet och vittnesmålet från den man som sov i lokalen.

Enligt åklagaren ser man inget motiv bakom branden, och hittar inga belägg för att mannen ska hysa agg mot församlingen eller moskén.

Mannens försvarare förklarade att hans klient förnekar att han skulle satt eld på moskén och att bensinen var till någon annan. Han menar också att det inte finns några bevis för att den misstänkte ska ha befunnit sig vid moskén, varken vid moskén eller hemma hos den misstänkte.

Tog tillbaka erkännandet

Under eftermiddagen hölls förhör med en företrädare för moskén och den misstänkte mannen.

Den åtalade berättade att han inte minns hur han mådde vid tiden när moskén brann, och att han tvingades till att köpa bensin. Han säger att han lämnade över bensinen till två personer som tvingade honom att köpa den, och att han sedan gått hem och lagt sig.

Det erkännande som han lämnat i affekt under häktningsförhandlingen tog han tillbaka med orden: ”Jag måste ha formulerat mig fel”.

Imorgon, tisdag, fortsätter rättegången mot mannen, och SVT kommer precis som idag att rapportera direkt från tingsrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moskébranden i Vivalla

Mer i ämnet