Långa köer för att fixa pass. Foto: TT

Fortsatt högt tryck på passansökningar – öppnar lördagar

Publicerad

Sommaren är snart här och passexpeditionerna är redan nästintill fullbokade. Trots trycket för att få ett nytt pass så menar Savis Bodin vid polisen i Bergslagen att det inte är omöjligt för att få en tid.

– Det finns alltid en ledig tid varje dag för det brukar vara så att någon avbokar eller ombokar sin tid, så det är bara att gå in och kolla i tidsbokningen, säger Savis Bodin vid polisen i Bergslagen.

Dessutom meddelar polisen att man under kommande två lördagar (19 och 26 maj) kommer man ha extraöppet i Borlänge, Karlstad och Örebro.

”Vänta till efter sommaren”

Det tar 3-5 dagar från den dagen du får din tid att få ditt nya pass.

– Det är många som söker, och det är alltid så här under sommaren. Därför är det viktigt att de som verkligen inte behöver ett nytt pass bör nog ta och vänta till efter sommaren.

Vid akuta behov

Skulle det vara akut med ett pass för att man behöver resa utomlands innan man får ett nyss, så går det att ansöka om ett provisoriskt pass.

– Det kostar 980 kronor och du behöver motivera behovet för att få ett sådant. Sedan är det få platser i Sverige som utfärdar ett sådant pass, Karlstad är närmast för örebroarna, säger Savis Bodin.

I övriga delar av länet är det fortsatt högtryck på passexpeditionerna eftersom att det finns få tider i Örebro, men där är det fortsatt drop-in som gäller.

Så tidsbokar för att få ett nytt pass

Du bokar tid via webbplatsen polisen.se, via 11414 eller via besök på passexpeditionen. Där väljer du ort, datum och tid, hur många som ska ansöka samt anger mobilnummer eller epostadress.

Om du besöker Rättscentrum i Örebro i andra ärenden, ex anmälan, hittegods eller utlämning av pass eller Id-kort gäller fortfarande drop-in med nummerlapp, skriver polisens på sin hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.