De krånglande kurerna har också lett till långa köer och det har hänt att resenärer missat anslutningsflyg på grund av felen. Foto: TT

Slut på köerna – tidsbokning gäller för att få ett pass

Publicerad

Nu meddelar polisen att från och med den 15 januari är det tidsbokning för ansökan av pass och nationellt Id-kort vid Rättscentrum i Örebro som gäller.

Med andra ord kommer det inte att gå att köa till sig en plats för ansökan av pass och nationellt Id-kort. Det gäller dock inte i Hallsberg, Karlskoga och Lindesberg där det fortfarande går att köa till sig en ansökningsplats.

– Vi vill underlätta för allmänheten, under sommartid kan det ta över två timmar och det här gör att planeringen kommer att bli bättre, säger Savis Bodin, införandeansvarig för tidsbokningen i region Bergslagen.

Så här går du tillväga:

Du bokar tid via webbplatsen polisen.se, via 11414 eller via besök på passexpeditionen. Där väljer du ort, datum och tid, hur många som ska ansöka samt anger mobilnummer eller epostadress.

Om du besöker Rättscentrum i Örebro i andra ärenden, ex anmälan, hittegods eller utlämning av pass eller Id-kort gäller fortfarande drop-in med nummerlapp, skriver polisens på sin hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.