Rasmus Paludan demonstrerar på Nygatan i Örebro. Det var den fjärde demonstrationen han ansökt – och fått tillstånd för. Foto: Åsa Svennebäck / SVT

Förvaltningsrätten: Fel av polisen att inte låta Paludan manifestera i Vivalla i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Från början var det bestämt att platsen för Rasmus Paludan, ledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, manifestation skulle varit i Vivalla i Örebro förra året. Men efter våldsamma upplopp i Linköping beslutade polisen att ändra plats till Sveaparken i centrala Örebro. Det var fel menar förvaltningsrätten, enligt Dagens nyheter.

Förvaltningsrätten hänvisar till tidigare uttalande från justiteombudsmannen som säger att ”ett redan beslutat tillstånd inte får omprövas för att kringgå de regler som skyddar allmänna sammankomster”.

Förvaltningsrätten menar att polisen inte hade befogenhet att ändra platsen och påminner att rätten till allmänna sammankomster är grundlagskyddad och att eventuella begränsningar ska ha stöd i lagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamt upplopp i Örebro

Mer i ämnet