Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Väldigt många kollegor som blev skadade” – Hör Andreas Svahn, gruppchef för Örebropolisen om upploppen under påskhelgen.

Nära 50 dömda efter påskhelgens upplopp

Uppdaterad
Publicerad

399 poliser skadades under de våldsamma upploppen som ägde rum i flera städer under påsken förra året. Hittills har 47 personer dömts för i huvudsakligen grovt så kallat blåljussabotage och flera ytterligare åtal väntas under vintern.

 – Det var väldigt många kollegor som blev skadade och som behövde vård, berättar Andreas Svahn, gruppchef vid Örebropolisen för SVT. 

Upploppen uppstod i samband med den högerextrema politikern Rasmus Paludans planerade och genomförda koranbränningar i flera svenska städer under påskhelgen. Men våldsamheterna riktades mot polisen. Förutom att 399 poliser skadades eller utsattes för allvarliga tillbud förstördes även polisfordon som kapades och sattes i brand.

– Jag har aldrig varit med om att behöva backa ur från något uppdrag men här var vi tvungna, det blev för farligt helt enkelt, säger Andreas Svahn.

Våldsamma upplopp i Sverige

Nått högsta instans

Enligt den tidigare chefen för Must, Gunnar Karlsson, som utrett kravallerna var de inte organiserade med i förväg utsedda ledargestalter. Deltagarna var till övervägande del unga män boende i de aktuella områdena eller i närheten. Men även kvinnor och barn deltog i våldsamheterna och vid några tillfällen uppges att en större andel vara kriminellt belastade personer kända av polisen. 

Hittills har 47 personer dömts i tingsrätten, huvudsakligen för grovt sabotage mot blåljusverksamhet till mellan fyra och sex års fängelse. Några domar har även avgjorts i hovrätten dit de flesta domar har överklagats. En dom har även fått prövningstillstånd i Högsta domstolen men är inte avgjord än.  Det pågår fortfarande utredningar mot många misstänkta och flera åtal väntas under vintern.

”Här känner vi att samhället sluter upp”

Lagen om sabotage mot blåsljusverksamhet infördes för två år sedan men en granskning av SVT i somras visade att ytterst få av de som då hade åtalats för brottet dömdes för det.

– Vi får ofta höra att vi ska tåla brott som begås mot poliser men här känner vi att samhället sluter upp bakom poliskåren, säger Erik Hiding, ordförande för polisförbundet i Bergslagen till SVT. 

TINGSRÄTTSDOMAR FRAM TILL 31/12 2022

ÖREBRO

30 personer dömda för grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

2 personer för sabotage mot blåljusverksamhet.

Några av de 32 även dömda för våld mot tjänsteman och försök till våld mot tjänsteman.  Samtliga domar har överklagats till hovrätten och hittills har några av dem avgjorts där. En dom har fått prövningstillstånd i Högsta domstolen men inte avgjorts där än. Ytterligare åtal mot flera misstänkta väntas under vintern.

STOCKHOLM

1 person dömd för våldsamt upplopp. 

11 personer frikända från våldsamt upplopp.

Ytterligare åtal mot flera misstänkta väntas under vintern.

LINKÖPING

8 personer dömda för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. 

Samtliga domar har överklagats till hovrätten och hittills har tre av dem avgjorts där. Ytterligare åtal mot flera misstänkta väntas under vintern.

NORRKÖPING

3 personer dömda för grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

Två domar har överklagats till hovrätten men ännu inte avgjorts där. Ytterligare åtal mot flera misstänkta väntas under vintern.

MALMÖ

Ingen ännu åtalad eller dömd men flera förundersökningar pågår.

LANDSKRONA

2 personer dömda för sabotage mot blåljusverksamhet.

1 person dömd för våldsamt upplopp.

Ytterligare förundersökningar pågår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet