Såhär ska Rudbecksgatan se ut 2025 när systemet med BRT är helt utbyggt. Långa snabbussar trafikerar då de mittersta körfälten medan biltrafiken får åka i ytterfilerna. Foto: Illustration av Anders Lind, Örebro kommun

Frågan om folkomröstning kring BRT inte avgjord

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om medborgarna i Örebro ska få rösta om en utbyggnad av BRT eller inte var tänkt att avgöras på tisdagens kommunfullmäktige.

Enligt flera omräkningar, bland annat en av revisionsbyrån PWC, av de namnlistor som lämnats in saknas det tillräckligt med röster för att genomföra en folkomröstning på så kallat folkinitiativ.

Det var också det underlag som kommunstyrelsen la fram när frågan om folkomröstning skulle avgöras på tisdagens kommunfullmäktige.

Men efter en livlig debatt slutade det hela med att minoriteten, bestående av Liberalerna, Moderaterna, Sverigedemokraterna och Örebropartiet, återremitterade ärendet med hänvisning till att man vill att utredningen kompletteras med ytterligare juridisk bedömning och omräkning av extern part.

Ärendet hamnar nu återigen på kommunstyrelsens bord som har till nästa fullmäktigemöte, om en månad, på sig att komplettera utredningen på det sättet man tycker är lämpligt innan man lägger fram den igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

BRT i Örebro

Mer i ämnet