Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Örebroaren Kristina Khajo har stora framtidsdrömmar. Starta klippet för att höra henne berätta varför det är viktigt att uppmuntra kvinnor inom IT. Foto: Helena Yohannes Magnusson

Kristina Khajo från Örebro vill bli framtidens ledare

Uppdaterad
Publicerad

I sommar har 29 framstående kvinnor från lika många länder träffats i Prag, med den gemensamma ambitionen att bli framtidens ledare. Örebroaren Kristina Khajo var enda svensk att bli uttagen till skolan.

– Det har varit otroligt. Jag ser mig själv som en ledare i framtiden.

Med över 6 000 sökande blev Kristina Khajo en av 29 uttagna till European Leadership Academy sommarkurs. Syftet med kursen är att uppmuntra kvinnliga talanger att ta täten i den digitala utvecklingen och stötta dem i ledarskap.

Inspirerande dagar

Veckan var fylld från tidig morgon till midnatt med workshops, föreläsningar, kodning, AI, panelsamtal och retorik.

Kristina har själv ett år kvar innan hon examineras som civilingenjör i industriell ekonomi från Örebro universitet, men kursen lockade kvinnor från en rad olika utbildningar och bakgrunder.

– När man är i samma rum som personer som är väldigt ambitiösa och vill samma saker som en själv då blir man otroligt motiverad, säger hon.

Tar sig an framtiden med stormsteg

Till hösten blir det en utbytestermin i Frankrike och efter avslutande termin i Örebro är siktet på Stockholm. Väl ute i arbetslivet vill hon bidra till förändring, på flera plan.

– Det finns så mycket problem i världen och jag vill gärna använda det jag har för att göra en förändring. Företag är ju en av de stora bovarna vad gäller hållbarhet och det är dags att man ser ansvar som en självklarhet.

Utöver hennes kunskap inom hållbarhet, vill hon inspirera människor att ta för sig, oavsett bakgrund.

– Det spelar ingen roll om du är kvinna eller kommer ifrån en annan bakgrund som mig, du kan göra det du vill.

Starta klippet Kristina berätta om varför det är viktigt att uppmuntra kvinnor till ledarskap.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer