Från sämst i landet till uppgång – så har idrotten blivit mer jämställd i länet

Uppdaterad
Publicerad

De senaste sex åren har gapet mellan killar och tjejer idrottande minskat i länet. 2015 var Örebro län sämst i landet kopplat kring tjejers idrottande men nu har det vänt.

– Nu står tjejerna för 40 procent av aktiviteterna vilket var vår målsättning när vi började vår resa för sex år sedan, säger Charlotta Stenhem, distriktsidrottschef på RF-SISU i Örebro.

Endast 33 procent av all idrottsutövning i Örebro län stod tjejer för 2015, när RF-SISU slog larm. Sedan dess har en hel del satsningar gjorts för att locka och behålla tjejer till idrotten.

Även om en pandemin kommit i vägen och gjort att idrottandet gått ner något så har fördelningen mellan killar och tjejers idrottsaktiviteter sakta men säkert jämnats ut de senaste åren.

– Nu ligger vi på riksgenomsnittet och har nått ett delmål. Men vi är inte färdiga än, utan det är ett ständig arbete att fortsätta i den här andan, säger Charlotta Stenhem.

Stora utmaningar framöver

Idrotten har enligt RF-SISU upplevt lite av en kickstart under sommaren då många restriktioner även släppt.

Men i takt med att unga återvänder till idrotten gäller det att även få tillbaka ledare som slutat.

– Många klubbar säger att de kämpar med är ledarförsörjningen och det är inte givet att man kommer tillbaka på samma sätt. Så här gäller det att hitta strategier, menar Stenhem.

Hör Charlotta Stenhem berätta mer i klippet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.