Foto: SVT

Frebran: ”Zlatan borde vara insatt”

Uppdaterad
Publicerad

Zlatan Ibrahimovic borde ha bättre koll på jämställdhetsfrågan i egenskap av lagkapten för herrlandslaget. Det menar svenska fotbollsförbundets vice ordförande Rose-Marie Frebran – som nu vill se att man lyfter frågan internt med Zlatan.

Kritiken mot Fotbollsgalan har varit stor efter att hyllningsinslaget till Therese Sjögran ströks. Zlatan Ibrahimovic säller sig dock inte till kritikerskaran.

På frågan om damfotbollen fick den uppmärksamhet den förtjänar backar Zlatan.

Fotbollsgalan 2014

– Jag är inte insatt i det. Ingen aning. Jag vet inte vad som händer. TV4 hit och dit. Förbundet hit och dit. Det är inte mitt område. Jag fick mitt pris, sa Zlatan på onsdagens presskonferens.

”Borde känna till”

Rose-Marie Frebran, Örebros landshövding och vice ordförande i svenska fotbollsförbundet, tycker dock att Zlatan i egenskap av lagkapten för herrlandslaget borde ha bättre koll.

– Jag har läst vad tidningarna skrivit och såg att han sa att han inte var insatt i jämställdhetsfrågan. Jag fick intrycket av att han inte riktigt ville uttala sig. Jag vet inte varför han sa att han inte var insatt. Han borde känna till Therese Sjögrans rekord, säger Frebran till SVT Tvärsnytt.

Borde han inte vara insatt i den frågan som lagkapten?

– Jo, det tycker jag att han borde känna till.

Kan landslaget ha en kapten som inte tar frågan på större allvar än så?

– För att uttala sig säkert hur han (Zlatan) ser på frågan behöver man ha ett ordentligt samtal med honom.

Är det ett samtal du tycker man borde ta med honom i dagarna?

– Det kan vara befogat, absolut. De (landslaget) har ju samling nu.

Skyller på TV4

Misstaget på Fotbollsgalan, att inte hylla Therese Sjögran, skyller dock Frebran helt på TV4.

– Den här saken kan vi inte ta på oss. Vi har planerat det här tillsammans med TV4, ett väl genomtänkt och planerat inslag just för att hylla Therese Sjögran. Vi har ingen del i att detta inte sändes.

Frebran tycker att debatten kring herr-och damfotboll har hamnat snett. De båda bör inte jämföras med varandra, menar hon.

– Det är det vi inte ska göra, men sen hamnar vi ändå där att vi håller på och jämför. Det är synd att vi gör det.

Frebran slår även ett slag för att viss hänsyn bör tas till herrlandslaget, sett ur ett marknadsekonomiskt perspektiv.

– Det är herrsidan som drar in pengarna, och därmed också finaniserar den satsningen som vi gör på flick-och damfotboll. De intäkterna får inte bli mindre för då kan vi satsa mindre, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbollsgalan 2014

Mer i ämnet