Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Dr Denis Mukwege togs emot på en blåsig Örebro flygplats av landshövding Maria Larsson. Foto: Rolf Larsson /SVT

Fredspristagaren Mukwege har landat i Örebro

Publicerad

Doktor Denis Mukwege, en av mottagarna av Nobels fredspris förra året, har åter kommit till Örebro. Här kommer han bland annat att delta i en fredskonferens som arrangeras för tredje gången.

På tisdagen landade Dr Denis Mukwege på Örebro flygplats. Han kommer under veckan att delta i den fredskonferens som hålls i Örebro. Dessutom ska han föreläsa både vid universitetet och på Universitetssjukhuset.

Dr Denis Mukwege fick förra året Nobels fredspris tillsammans med Nadia Murad, en 25-årig yazidisk kurdisk människorättsaktivist från Irak.

Världsledande expert

Mukwege själv är verksam chefskirurg vid Panzisjukhuset i Bukavu i Kongo-Kinshasa och anses vara världsledande expert på att hjälpa kvinnor som utsatts för gängvåldtäkter i krigshärjade områden.

Veckan ska han alltså tillbringa i Örebro.

– Jag har många vänner här, på universitetet, sjukhuset men också i Rotaryföreningen och min kyrka, säger Denis Mukwege.

Inte första besöket

Dr Denis Mukwege säger att världen blir en bättre plats om man för samtal om fred. Han har varit i Örebro tidigare, ett besök som bar frukt. Nu hoppas han att veckans besök kan leda till fler samarbeten.

– Då hade vi en diskussion med Rotary som arbetade hårt med att stötta oss att få generatorer för elektricitet på vårt sjukhus. Det är något vi inte hade kunnat få utan min senaste vistelse i Örebro. Nu hoppas jag att vi kan hitta samarbeten mellan sjukhuset (USÖ) och universitet som kan vara hjälpsamma för Panzi sjukhuset, säger Dr Denis Mukwege.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer