Malin Lundquist, Skolinspektionens inspektör på Alsalamskolan, berättar att förra veckans tillsyn inte hade något med ekobrottsmisstankarna eller nedläggningen att göra. Foto: Tomas Oneborg/TT

Skolinspektionen om nedläggningen av Alsalamskolan: ”Vi vet ingenting om ekobrott”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Länsstyrelsen i Dalarna ska det finnas misstanke om ekobrott på Alsalamskolan i Örebro som i fredags meddelade att de stänger igen, det uppger P4 Örebro. Varken Ekobrottsmyndigheten eller Skolinspektionen vill bekräfta några sådana uppgifter, men Skolinspektionen medger att Länsstyrelsen haft funderingar.

Länstyrelsen i Dalarna län ska enligt Örebro kommun ha funnit ekonomiska oegentligheter efter att ha granskat Alrisalah Skandinaviska Stiftelse – som äger Alsalamskolan.

Förra veckan meddelade Alsalamskolan till Skolinspektionen att de önskar att få sitt tillstånd – för att driva skolverksamhet – tillbakadraget. Tillsynen ska inte ha något att göra med varken nedstängningen eller ekobrottsmisstankarna.

Att det är Länsstyrelsen i Dalarna och inte Örebro som arbetar med ärendet har att göra med att Länsstyrelsen i Dalarna ansvarar för tillsyn av stiftelser.

Ekobrott

P4 Örebro var först med att rapportera om ekobrottsmisstankarna.

– Man meddelade kommunen att man hittat någonting och gått vidare till ekobrott, säger Marlene Jörhag (KD), kommunalråd i Örebro kommun till P4 Örebro.

Ekobrottsmyndigheten vill emellertid varken bekräfta eller dementera.

– Vi vill inte kommentera ärendet, säger Niklas Ahlgren, pressansvarig på Ekobrottsmyndigheten.

Hör Skolinspektionens inspektör Malin Lundquist i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.