Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jacob Frick, projektledare Karlskoga kommun, tror att det kan ta upp till tre år innan barn och personal på de drabbade förskolorna kan flytta in i helt nya lokaler. Foto: Raphael Cano Felix/SVT, SVT Arkiv

Fyra förskolor i Karlskoga evakueras – dålig lukt kan orsaka rinnande ögon

Publicerad

Fyra förskolor i Karlskoga måste evakueras och flyttas till moduler. Detta sedan kommunen gjort provtagningar hos sex av kommunens förskolor. Nu säger Jacob Frick, projektledare på Karlskoga kommun att barn och personal kan få vistas i modulerna i upp till tre år.

Resultatet från provtagningen visade att fyra förskolor drabbats av så kallad luktsmitta, som kan innebära rinnande ögon och nästäppa för de som vistas i lokalerna, rapporterar Karlskoga Tidning-Kuriren.

Lukten som drabbat skolorna härstammar från träskyddsmedlen som använts vid byggandet, närmare bestämt ämnet klorfenol. Den har i sin tur ovandlats till ämnet kloransiol, som är det som ger ifrån sig lukten.

I april meddelade kommunen att förskolan Rödluvan behöver evakueras och nu ansluter sig även förskolorna Lärkan, Gullvivan och Skogsduvan

Totalt rör det sig om 14 avdelningar och 264 förskoleplatser, erfar Karlskoga Tidning-Kuriren. Tanken är att ersätta dessa skolor med helt nya, men tills dess kommer man att placera moduler i närheten av skolornas nuvarande platser.

Vissa saker kan räddas

Nu jobbar kommunen och en saneringsfirma med att undersöka vilka av skolornas möbler och leksaker som kan räddas och användas i de nya modullokalerna.

– Vissa stolar i trä går att sanera, men det är också en avvägning man får göra. Man vill ju inte ta med sig eventuell lukt och föra över det på de nya lokalerna, säger Jacob Frick, projektledare på lokalförsörjningsenheten i Karlskoga.

Målsättningen är att ha modulförskolorna klara lagom till hösterminen 2023.

Se klippet för att höra mer om hur Karlskoga kommun hanterar situationen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.