Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att smälta ner fönsterglas kräver att glaset renas ordentligt. I videon ovan får du veta hur den nya anläggningen i Örebro fungerar. Foto: SVT

Nu ska fönsterglas återvinnas – ny anläggning i Örebro

Publicerad

Att göra nytt glas av gamla fönsterrutor har hittills varit svårt att lösa i Sverige. Men nu har en ny anläggning startat i Örebro – som kan ta hand om just planglas.

När glas sitter i fönsterramar eller i en bil är det lätt att glaset har rester av ram, kitt eller någon annan produkt. Då går det inte att smälta ner glaset och göra nya fönsterglas. Därför har företaget Ragn Sells för några veckor sedan startat en ny anläggning för att rena planglas.

– Om vi inte gör det här så kommer vi framöver inte kunna ha fönsterrutor som inte är färgade, säger Christina Stålhandske, projektledare på Ragn Sells.

Nödvändigt att återvinna

Det kan låta drastiskt, men det hela handlar om att glas till 75 procent består av sand. Den sanden måste vara av en oerhört fin och ren kvalitet. Problemet är att det inte finns hur mycket sand som helst. Den kommer helt enkelt att ta slut och därför är återvinningen av planglas så viktig.

Det finns flera företag som tar hand om planglas och återvinner det. Just nu tävlar nästan företagen om hur långt man har kommit i utvecklingen. En del av glaset återvinns till glasull, men att göra nytt fönsterglas har inte varit så vanligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.