Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommenderingschefen Emelie Bodegrim om bevisläget mot de två gripna männen. Foto: SVT

Fyra män häktade efter upploppen i Sveaparken

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer har begärts häktade av åklagare för deltagande i upploppen i Sveaparken i Örebro på långfredagen. Samtliga är bosatta i Örebro, tre av dem är i 20-årsåldern och en är i 30 års-åldern.

Männen greps på olika platser i Örebro i fredags och enligt polisen gick det lugnt till när de greps. Samtliga män anhölls även under fredagen. En av männen som begärs häktad är den ledare inom Örebroandan som SVT tidigare rapporterat om, något som NA var först med att berätta.

På måndagen begärdes de alltså häktade, misstänkta för grovt blåljussabotage. Enligt åklagaren är grunden för häktningen att minimistraffet för brottet de misstänks för är minst två år.

Våldsamt upplopp i Örebro

– De har gjort olika saker på platsen, men det gemensamma är att alla fyra har kastat sten mot polisen, säger åklagare Per-Erik Rinsell.

Vid 17.30-tiden på eftermiddagen bekräftade polisen i Örebro att tre av förhandlingarna avklarats och att dessa resulterade i häktning av tre personer. Vid 18:30 var även den fjärde personen häktad, bekräftar åklagare Per-Erik Rinsell för SVT.

Var inte maskerade

Männen misstänks på sannolika skäl, alltså det högre misstankegraden.

– De har inte varit maskerade och det har gått att identifiera samtliga. De har även medgett att de varit på platsen och deltagit, säger Per-Erik Rinsell.

Polisen har tidigare sagt att personer som deltagit haft kopplingar till kriminella gäng – stämmer det på dessa personer?

– Nej, vi kan inte se någon koppling till kriminella gäng hos de här fyra personerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamt upplopp i Örebro

Mer i ämnet