Mannen hade på sig en tröja med texten ”Örebroandan ledare” på ryggen och deltog i upploppen i Örebro på långfredagen. Foto: SVT

Ledare från kommunalt finansierat idrottsprojekt deltog i upploppet i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

En ledare från det kommunalt finansierade projektet Örebroandan deltog i upploppen i Sveaparken i Örebro. Mannen är nu avstängd från Örebroandans aktiviteter.

– Jag blir arg och besviken. Vi är mot allt våld, säger Chafic Dana, ordförande för Örebroandan.

Det var Nerikes allehanda som först rapporterade om mannen som fångades på bild i samband med kravallerna under långfredagen.

Mannen hade på sig en tröja med texten ”Örebroandan ledare” på ryggen och enligt en av SVT:s reportrar på plats deltog han i upploppet.

Våldsamt upplopp i Örebro

Riktar sig till ungdomar

Örebroandan är ett projekt som erbjuder ungdomar möjlighet att idrotta kostnadsfritt på helger. De är en del av Örebro läns fotbollförbund och stöttas med miljonbidrag från Örebro kommun.

Enligt projektets hemsida är syftet att få ungdomar i rörelse och ge dem en meningsfull sysselsättning.

Chafic Dana, ordförande för Örebroandan, bekräftar för SVT Nyheter Örebro att mannen är ledare i projektet.

– Ja, tyvärr. Han är inte direkt anställd av oss, men vi har kontrakt med hans förening. Indirekt är han ledare i Örebroandan, säger han.

Vad har hänt med den här ledaren nu?

– Han får inte jobba under Örebroandans namn. Han är avstängd helt och hållet.

Skadade poliser

Kravallerna i Sveaparken började som en protest mot att det högerextrema partiet Stram kurs skulle bränna koranen i Örebro, men eskalerade snabbt.

Ett tiotal poliser skadades i upploppen och flera polisbilar brändes upp. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamt upplopp i Örebro

Mer i ämnet