Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Moderaterna i Örebro vill att kommunen stoppar de ekonomiska bidragen till Örebroandan med omedelbar verkan. Men fritidsnämndens ordförande Jonas Håård (S) ser det mest som ett politiskt utspel. Foto: Philip Naskret/SVT

Moderaternas utspel efter avslöjandet – vill stoppa bidragen till Örebroandan

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen kom beskedet att Örebroandan stänger av den ledare som var med och deltog i upploppen under långfredagen.

Men den åtgärden räcker inte anser Moderaterna i Örebro, som nu vill stoppa alla ekonomiska bidrag till organisationen med omedelbar verkan.

– Det är bra att Örebroandan har agerat, men på ett sätt visar det också att man har misslyckats i sin rekrytering av ledare. Innan vi fortsätter samarbetet så vill jag se hur de ska ta sig vidare och lyckas bättre i sina rekryteringar i framtiden, säger Sebastian Cehlin (M).

I flera bilder som publicerats efter kravallerna i Sveaparken i fredags, syns en ledare från Örebroandan delta i stenkastningen mot polisen.

Något som får Sebastian Cehlin (M), vice ordförande i fritidsnämnden att agera med bestörtning.

– Det här en ledare som ska vara en förebild för barn och unga i socioekonomiskt utsatta områden. Att den förebilden står och kastar sten mot polis och räddningstjänst, det klart att det gör att jag blir upprörd.

Vill stoppa kommunens stöd

Tillsammans med kommunalrådet Anders Åhrlin (M) publicerade han under lördagen ett inlägg på Facebook, där de föreslår att kommunen stoppar alla ekonomiska utbetalningar till Örebroandan med omedelbar verkan.

– Vi vill strypa och pausa bidragen till Örebroandan fram tills att vi får en rejäl förklaring kring vad som har hänt, hur det har hänt och vad Örebroandan kommer att vidta för åtgärder för att detta inte ska ske igen, säger Sebastian Cehlin (M).

”Mest politik”

Örebroandans ordförande, Chafic Dana fördömer ledarens agerande och bekräftar för SVT att personen stängts av från sitt uppdrag. Han tycker dock att det vore fel av kommunen att häva de ekonomiska bidragen till Örebroandan.

– De dömer en hel organisation på grund av felagerande från en enskild ledare. I alla organisationer finns det bra och dåliga personer. Jag tycker det är fel av dem att döma en hel organsation. De vet mycket väl hur mycket Örebroandan gör för barn i de här områdena. Vi har funnits i mer än tio år.

Fritidsnämndens ordförande Jonas Håård (S), anser att Moderaternas förslag om att omedelbart stoppa kommunens bidrag till Örebroandan mest är ett politiskt utspel. 

– Det är mest politik under ett valår.

Samtidigt stänger han inte dörren till att kommunens samarbete med Örebroandan kan komma att avbrytas, när väl händelsen hunnit utredas ordentligt.

– Det här är jätteallvarligt, det är av den digniteten som kan göra att man inte kan samarbeta efter att nåt sånt här händer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldsamt upplopp i Örebro

Mer i ämnet