Foto: TT

Fyrverkerikaos i Örebro – flera larm om att det skjuts mot folk: ”Hårresande”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagskvällen har det kommit in flera larm till polisen om personer som skjuter raketer och smällare mot bilar, människor och djur.

– Det är bara en tidsfråga innan det går riktigt illa och någon blir skadad eller det börjar brinna, säger Lars Hedelin, presstalesperson hos polisen.

Larm om ett gäng som går runt på ett torg i centrala Örebro och kastar smällare på folk, ett annat ungdomsgäng kastar smällare på en snabbmatsrestaurang i centrala Örebro. På andra håll i Örebro kastas det på bilar och förbipasserande och i trapphus.

– Vi får in rapporter hela tiden om att ungdomsgäng skjuter raketer och kastar smällare mot människor. Det är fullständigt hårresande. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Lars Hedelin.

Han fortsätter:

– Det håller på hela tiden och tickar in nya händelser hela tiden.

Stökigt i Brickebacken

Vid 22.20 meddelar polisen att de hanterar ytterligare en större händelse, den här gången i Brickebacken.

– Ett tiotal ungdomar kastar pyroteknik på passerande och parkerade bilar, säger Lars Hedelin.

Vad kan ni göra för att få stop på det här? 

– Det är väldigt mycket ungdom på väldigt många platser i Örebro, så vi gör så gott vi kan. Men får vi tag i dem så nyper vi dem. Men det gäller att vi får tag i dem.

”Svårt att lagföra”

– Men det kan vara svårt att lagföra dem, eftersom det måste vara dokumenterat. Det kan gå med dokumentation och vittnesuppgifter såklart, säger Hedelin.

Vad kan ni göra om ni får tag i någon?

– Om de kan gripas beror på ålder och vad de gjort. Kan vi binda dem till ett brott kan vi gripa dem. Sen kan vi så klart plocka dem smällare och annat de inte har rätt till. De kan också avvisas från platsen, alltså köra iväg dem någon annan stans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.