Barn och unga med psykisk ohälsa får kortare väg till vården

Publicerad

Från och med den 1 mars ska det bli enklare för barn och unga med psykisk ohälsa att komma i kontakt med pimärvården inom Region Örebro län.

På måndagen invigdes en helt ny mottagning på Drottninggatan i Örebro. De första patienterna väntas redan i veckan.

– Nu skapar vi en gemensam ingång för alla barn och unga med psykisk ohälsa. Man kan ringa hit, få en remiss eller komma hit via 1177. Tanken är också att vi ska erbjuda chattsamtal med ungdomar, säger Eva Eriksson enhetschef Första kontakten psykisk ohälsa barn och unga.

Psykisk ohälsa – Örebro

Stärks på flera orter

Utöver den nya mottagningen i Örebro förstärkts primärvården i Hallsberg, Karlskoga, Lindesberg och Örebro med bland annat psykologer, kuratorer, läkare och sjuksköterskor för att bättre kunna ta emot barn och unga med lindrig till måttlig psykisk ohälsa.

– Vi kommer också samarbeta med samtliga 12 kommuner i länet, med elevhälsan och socialtjänsten. Vill skapa en likvärdig vård i länet och kunna arbeta preventivt, säger Camilla Eklöv, enhetschef Mottagningen psykisk ohälsa barn och unga i Region Örebro län.

– På sikt tror vi att den här satsningen kommer att minska belastningen på specialistpsykiatrin, säger Eva Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Psykisk ohälsa – Örebro

Mer i ämnet