Doulor är en sorts stödperson för födande kvinnor, de har inte medicinsk utbildning men egen erfarenhet och kunskap om att skapa trygghet för den födande. Och det kan göra stor skillnad. Enligt SBU, kunskapscentrum för hälso- och sjukvården, blir förlossningarna säkrare om den födande hela tiden har en stöttande person hos sig.
Men det här är inget för landstinget i Västmanland, både politiken och vården tycker att det är bättre att satsa resurserna på medicinsk personal.
- Vi ser positivt på det, men det är ju som så att landstinget har en begränsad budget. I den bästa av världar så skulle vi ju gärna vilja ha doulor. Men som det ser ut i dagsläget skulle vi hellre vilja att man satsar på professionell vårdpersonal, säger Jennie Agtorn, avdelningschef och barnmorska på förlossningen i Västerås.
– Och så måste det inte vara en doula som är med, det viktiga är att det finns en person hos den födande hela tiden. Nästan alltid är den blivande pappan med, och det är vanligt att ytterligare en person är här.
Centerpartiet lyfte frågan
Det har blivit vanligare att anlita en doula vid sin förlossning. Och studier pekar på att det också ger en tryggare och positivare förlossningsupplevelse att ha en stöttande person vid sin sida. Men det kan kosta många tusenlappar, som man får bekosta själv. I våras lyfte därför centerpartiet frågan om att utveckla doulaverksamheten i Västmanland som en del av de förlossningsåtgärder man kan erbjuda blivande föräldrar, men landstinget ser inte den möjligheten i dagsläget.
– Det har diskuterats inom landstingsfullmäktige, men vi ser hellre att vi satsar på mer personal än doulor, säger landstingsrådet Rigmor Åkesson (S).
Kommer ni att ha möjlighet att utöka medicinsk personal?
-Om vi hade pengar att utöka skulle vi göra det. De pengarna finns inte idag. Ändå har landstinget Västmanland en bra bemanning på sin förlossningsklinik. Det visar inte minst att sommaren var så bra på vårt landsting.
Inte tillräcklig bemanning
Under år 2012 föddes det 2878 barn vid förlossningen i Västerås. Grundbemanningen under dygnet på förlossningen är fyra barnmorskor och tre undersköterskor. Men avdelningschefen Jennie Agtorn tycker inte att bemanningen är tillräcklig. Under intensiva perioder, då många barn föds samtidigt, är förlossningsavdelningen nödgad att låna barnmorskor från andra avdelningar.
– Vi skulle helst se att vi var fyra vårdpar, fyra undersköterskor och fyra barnmorskor. Och utöver det en femte barnmorska som är koordinator, säger Agtorn.
– Vi skulle ha bättre möjlighet att själva ta hand om de födande då.