Gott om Storskarv i Mälaren

Uppdaterad
Publicerad

Vid en inventering 2005 hittade man drygt 2000 bon spridda över hela sjön vilket är en ökning med 16 procent från föregående år.

Men nu tror forskarna att antalet Skarvar nått sin maximala nivå och att antalet kommer att stabiliseras dom närmaste åren.

Skarven är en omdiskuterad fågel och bland fiskare betraktas den som skadedjur och konkurrent om fisket.

Fågeln häckar dessutom gärna i stora kolonier och fågelspillningen gör att träd och växtlighet dör.

Fakta om Skarv

Skarv, Phalacrocora´cidae, familj pelikanfåglar med ca 35 arter och världsvid utbredning. De är 45?100 cm långa och övervägande svarta med blå eller grön glans eller svarta och vita. Halsen är lång och näbben ganska lång och hakböjd i spetsen. Fötterna är placerade långt bak, och skarvar som står har upprätt hållning. Skelettbenen är mindre luftfyllda än hos andra fåglar, varför skarvar är jämförelsevis tunga och ligger lågt i vattnet. De häckar i kolonier på klippor eller i träd vid havskuster eller i träskområden. Fiskdieten gör att yrkesfiskare i vissa områden betraktar skarvar som skadedjur och konkurrenter. Många arter är viktiga guanoproducenter, bl.a. guanoskarv och kapskarv (Phalacro´corax cape´nsis). I östra Asien har människan sedan länge utnyttjat storskarv och japansk skarv för fiske. I Europa häckar arterna dvärgskarv, storskarv (med underarten mellanskarv) och toppskarv.

Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.