Hade bazooka i bilen – i dag inleds rättegången

Uppdaterad
Publicerad

Han anses vara en starkt bidragande faktor till att vapen från Balkan hamnat i Sverige. Den 37-årige mannen misstänks för att ha smugglat stora mängder vapen till bland annat Örebro, där de sedan sålts vidare till tungt kriminella.

I dag inleds rättegången mot den 37-årige mannen som är misstänkt för att med hjälp av ombyggda bilar ha smugglat in stora mängder vapen från bland annat Bosnien till Sverige.

I Sverige ska mannen ha sålt vapnen vidare till tungt kriminella, bland annat i Örebro.

Polisen i Sverige punktmarkerade mannen, och arbeta också tillsammans med polisen i Bosnien. I Bosnien greps ett flertal män misstänkta för vapenbrott, för att ha sålt vapen och sprängmedel till 37-åringen.

I bilen hittades ett pumphagelgevär och en bazooka. Foto: polisens förundersökning

Hade pumphagel och bazooka i bilen

När polisen gjorde en husrannsakan i den bil som misstänks ha använts hittade de bland annat ett pumphagelgevär och en bazooka – alltså ett raketgevär. Polisen upptäckte också ett hålrum under bilen där man misstänker att vapnen förvarats.

Genom att flytta på avgasröret skapades ett hålrum under bilen som polisen misstänker att mannen använt för att smugglat vapen till Sverige. Foto: polisens förundersökning

Nekar till brott

I dag ställs mannen inför rätta misstänkt för grovt vapenbrott. 37-åringen har hela tiden nekat till brott, och säger att vapnen inte är hans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.