Flera självmordsförsök har skett i häktet i Örebro de senaste månaderna. Foto: SVT

Häkte utreds efter flera självmordsförsök

Uppdaterad
Publicerad

Häktet i Örebro utreds nu av justitieombudsmannen efter att en intagen försökt ta livet av sig tidigare i år. Bara under de senaste fyra månaderna så har tre självmordsförsök ägt rum inne på häktet.

– Vi har haft ett antal incidenter där någon försökt hänga sig och det är den allvarligaste incidenten vi har haft, säger Roger Andersson som är chef på häktet i Örebro.

SVT Play: Se hela inslaget

Tufft vara frihetsberövad

Här inne i en cell  inte större än tio, femton kvadrat högst upp i polishuset – tillbringar den som är häktad stora delar av dagen. för att inte störa pågående brottsutredningar har många restriktioner som innebär att de inte får kommunicera med anhöriga eller konsumera media.

Roger Andersson, chef häktet i Örebro.

– Det är något av det mest ingripande en myndighet kan göra att frihetsberövande så det är ganska tufft.

Tortyrliknande enligt FN

FN tycker att det är för hårda regler på svenska häkten och liknar det med en slags tortyr. Många mår så dåligt att de till och med försöker att ta sina liv.

I Örebro har tre personer de senaste tio år tagit livet av sig inne på häktet. Personalen räknar till fyra fem självskadehandlingar varje år. De senaste fyra månaderna har det redan skett tre incidenter.

– När det har hänt så gör vi en utredning och den klient som gjorde det här åker med till akuten för att se så att det inte blev några skador och sen kontaktar vi psykiatrin så att de får göra en bedömning.

Motverkar aktivt

Vid den senaste incidenten skar fången sig i armarna med en plastkniv, två andra har försökt hänga sig genom att knyta byxorna runt halsen.

– Vi är fullt medvetna om den här situationen och att det förekommer självskadehandlingar men vi jobbar aktivt för att motverka det här, säger Roger Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar häktena

Mer i ämnet