Foto: TT /SVT

Åklagaren ändrar rubricering inför häktningsförhandlingen

Uppdaterad
Publicerad

Idag häktades den misstänkte serievåldtäktsmannen som igår anlände till Örebro efter att ha överlämnats till svensk polis på Arlanda.

Tidigt igår morse landade den misstänkte serievåldtäktsmannen med ett plan från Thailand och greps av svensk polis på Arlanda. Mannen fördes under gårdagen till häktet i Örebro och förhördes av polis under dagen.

På lördagen häktades mannen på sannolika skäl misstänkt för fyra fall av grov våldtäkt, rapporterar Nerikes Allehanda.

Misstänkt serievåldtäktsman

Han häktas även som misstänkt för människorov, tidigare misstänktes han för olaga frihetsberövande.

LÄS MER: Misstänkt serievåldtäktsman gripen på Arlanda

Åklagare Karl-Erik Antonsson ändrade rubriceringen för en del av brotten inför förhandlingarna.

– Istället för olaga frihetsberövande så vill jag att det prövas för människorov, som är mycket allvarligare, säger han.

Enligt Karl-Erik Antonsson beror det inte på att läget förändrats, utan att rubriceringen inte prövats tidigare.

LÄS MER: Husrannsakan i Kalmar i jakt på våldtäktsman

För att brottet ska räknas som människorov, och inte olaga frihetsberövande, ska gärningspersonen ha haft ett särskilt syfte med agerandet och ett uppsåt att skada, tvinga, utpressa eller våldta offret.

Mannen, som är i 38-årsåldern, är misstänkt för att i maj ha utfört fyra grova våldtäkter under tre dagar och då även för ett fall av människorov. Mannen är sedan tidigare dömd till två långa fängelsestraff för bland annat grova våldtäkter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt serievåldtäktsman

Mer i ämnet