Inget regn i sikte – vattenbristen fortsätter. Foto: Pontus Lundahl / TT

Hälften så mycket regn – brand och torka hotar

Publicerad

Låga vattennivåer och stor risk för skogsbrand – den regnfattiga sommaren har bidragit till torka och vattenbrist.

Enligt SMHI har har det kommit 50 procent mindre nederbört i Götaland och Svealand än normalt i juli. Redan i april i år varnades det om låga vattennivåer i stora delar av Sverige och flera kommuner valde därför att införa bevattningsförbud.

LÄS MER: Bevattningsförbud införs i Kumla och Hallsberg

Vattenbristen i Örebro län

– Det blir torrare än normalt i och med att det kommer mindre regn. Tittar man på prognosen tio dygn framåt så är det inte så mycket mer regn i sikte, säger meteorolog Lisa Frost vid SMHI till TT.

Tar tid att fylla på magasin

I stora delar av Götaland och Svealand är det så torrt att SMHI utfärdat varningar för skogsbrand. Eftersom inga större regnoväder är sikte lär varningen ligga kvar även den kommande veckan.

De stora vattenmagasinen, som lagrar grundvatten, tar lång tid på sig att fyllas på igen. Det har blivit lite värre sedan april i de stora magasinen i östra Götaland och västra Svealand.

Regnet som kommit räcker inte

Trots torkan är läget ändå något bättre än förväntat.

-Vi har haft en del nederbörd sedan den allra värsta perioden. Det är fortfarande låga nivåer, men inte lika alarmerande som man först trodde. Men regnet som har kommit har inte hjälpt till att fylla de djupa vattenmagasinen, så det är fortfarande väldigt låga vattennivåer, säger Jonas Olsson, hydrolog på SMHI, till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbristen i Örebro län

Mer i ämnet