Daniel Åhnberg, tillförordnad socialchef, om hur de försöker hjälpa familjerna och vad som behöver göras för att komma åt problematiken. Foto: SVT/TT/Arkivbild

Hällefors kommun har högst andel fattiga barn i landet

Uppdaterad
Publicerad

Hällefors har högst andel fattiga barn i landet och kommunen har även under många års tid hamnat högt i nationella sammanställningar om barnfattigdom.

SVT Nyheter Örebro begav sig till Hällefors för att försöka ta reda på varför kommunen har så hög andel fattiga barn.

Redan i början av 2000-talet hamnade Hällefors kommun högt på Rädda barnens rankning över kommunerna i Sverige med högst andel fattiga barn.

Statistik om barnfattigdomen i Örebro län som SVT tagit fram från Socialstyrelsen visar att situationen inte förändrats. I december förra året hade Hällefors högst andel fattiga barn i landet, 16,2 procent.

Kommunen hade då mer än dubbelt så hög andel fattiga barn jämfört med Degerfors, den kommun som kom på andra plats i Örebro län.

– Hällefors har och fortsätter ta ett stort ansvar när det gäller migrationsfrågor. Vi har ett högt antal som egenbosätter sig i kommunen varje år, säger Daniel Åhnberg, tillförordnad socialchef i Hällefors, om statistiken.

Hör honom berätta mer i klippet ovan.

Fakta: Kommunerna med högst barnfattigdom i landet

Andel fattiga barn

Hällefors: 16,2 procent

Filipstad: 12,2 procent

Borlänge: 10,7 procent

Norberg: 10,6 procent

Vingåker: 10,4 procent

Malmö: 10,2 procent

Säffle: 10,1 procent

Flen: 9,9 procent

Söderhamn: 9,3 procent

Eskilstuna: 8,8 procent

Källa: Socialstyrelsen, december 2020

Definitionen av barnfattigdom är att barnen lever i hushåll  som erhåller ekonomiskt bistånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.