Annalena Järnberg (S) om hur de försöker få personer i arbete och vilket stöd de hade velat se på nationell nivå. Foto: Hällefors kommun/SVT

90 procent utlandsfödda barn i Hällefors lever med låg ekonomisk standard

Uppdaterad
Publicerad

Nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) visar att Hällefors är den kommun i hela landet där högst andel barn lever med låg ekonomisk standard.

– Det här är inte några trevliga siffror, säger Annalena Järnberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Hällefors.

Enligt SCB lever 90 procent av de utrikes födda barnen i kommunen med låg ekonomisk standard. Motsvarande siffra för barn födda i Sverige är 33 procent och båda siffrorna är de högsta i landet.

Enligt Annalena Järnberg beror siffrorna på kommunens stora flyktingmottagande och att Hällefors blir utsatta för så kallad social dumpning av storstadskommuner, alltså att socialtjänster där hjälper invånare som är beroende av försörjningsstöd att flytta till kommuner där det finns lediga bostäder.

Social dumpning i Örebro län

I sin verksamhetsplan för 2021 har Hällefors kommun satt upp ett mål om att barnfattigdomen ska minska.

– Det viktigaste jobbet vi har är att stötta och få familjen i utbildning och arbete för en egen försörjning.

Hör henne berätta mer i klippet ovan.

Fakta: Låg ekonomisk standard

SVT tog fram statistik över barnfattigdomen som visade att Hällefors kommun hade högst andel fattiga barn i Sverige i december 2020. Definitionen av barnfattigdom är att barnen lever i hushåll som erhåller ekonomiskt bistånd.

  • Nyligen släppte SCB nya siffror om barn som lever med låg ekonomisk standard och även där toppade Hällefors.
  • Låg ekonomisk standard är ett annat mått än barnfattigdom.
  • År 2019 låg gränsen för låg ekonomisk standard för en ensamstående person på 157 000 kronor, vilket motsvarar en disponibel inkomst på 13 000 kronor i månaden.
  • Gränsen för ett hushåll bestående av två vuxna och två barn låg på 385 000 kronor, eller 32 000 kronor i månaden i disponibel inkomst.

Källa: SCB, Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Social dumpning i Örebro län

Mer i ämnet