Ewa-Leena Johansson, kommunalråd i Ljusnarsbergs kommun. Foto: Martin Wik /SVT

Ny hyrespolicy i Ljusnarsberg – hårdare krav på inkomst och försäkring

Uppdaterad
Publicerad

Nya hyresgäster måste ha en hemförsäkring och försörjningsstöd ska endast i undantagsfall ses som en inkomst, det är de nya inslagen i Ljusnarsbergs kommuns nya hyrespolicy.

Ljusnarsbergs kommun har uppdaterat sin policy som gäller för kommunens hyresrätter. Ett av de nya elementen i policyn är att kommunen nu kommer kräva att nya hyresgäster har en hemförsäkring.  

– Många tror att en hemförsäkring endast är till för att skydda sitt lösöre, men det handlar också om att man som hyresgäst är skyddad ifall något skulle hända med den lägenhet man hyr. Därför tycker vi det var bra att få med det i den här uppdaterade policyn, säger kommunalrådet Ewa-Leena Johansson (S).

Kan man rent lagmässigt tvinga nya hyresgäster att skaffa en hemförsäkring?  

– Nej, det kan man inte. Om man inte vill följa det som står i policyn kan inte vi som kommun tvinga den enskilde. Men då har vi i alla fall påtalat vikten av en försäkring om något skulle inträffa. 

Om man inte får hyra en lägenhet på grund av att man inte vill ha en hemförsäkring – blir inte det indirekt som ett tvång då?  

– Nja, vi kan ju säga att du ska ha en försäkring när du skaffar en lägenhet. Men vi kan inte ju gå in och kolla om du verkligen har det.

Inget att göra med social dumpning

Den andra delen som uppdaterats i hyrespolicyn är att försörjningsstöd endast i undantagsfall ska ses som en tillräcklig inkomst för att få hyra en bostad i allmännyttan. Något uppgiftslämnare på kommunen menar har att göra med social dumpning, det vill säga att personer utan inkomst hänvisas till, exempelvis Ljusnarsberg, från andra kommuner. Men detta är något Ewa-Leena Johansson tillbakavisar. 

– Hyrespolicyn är inte antagen för att motverka social dumpning. Den sociala dumpningen har vi hos privata fastighetsägare och hyrespolicyn gäller ju bara kommunala fastigheter och där har vi inte tagit emot några som dumpats från andra kommuner, säger hon och tillägger:

– Men, det vore otroligt bra om de privata fastighetsägarna också höll sig till den. Men det kan vi inte styra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.