Björn Albertus innovatör Foto: Anders Nord / SVT

Unik bil med karlskogadialekt

Uppdaterad
Publicerad

”Välkommen varsågod och sitt! Glöm inte säkerhetsbältet för nu blir det åka av”. Så låter det när man öppnar bildörren till Björn Albertus ombyggda Lancia från 1983.

Det hela började för 18 år sen då Björn var ute och åkte en varm sommardag. Han tänkte det vore skönt med en cabriolet och ska det vara en cabriolet ska den vara annorlunda.

Efter lite sökande hittade han en Lancian A112 på en annons för 2225 kronor. Den var rostig och krockskadad så i princip allt var Björn tvungen att byta. 2,5 år tog det innan den var klar för besiktning.

– Efter allt arbete kom lönen för mödan med att fylla den med diverse elektroniska leksaker, som ett talande informationssystem, säger Björn.

Proppad med elektronik           

Cabarth Foto: Anders Nord / SVT

Bilen berättar om det är någonting som är fel. Dessutom har den en del artighetsfraser som att exempelvis hälsa föraren välkommen so fort dörren öppnas.

Den säger också till om det blir för varmt i elcentralen. Det finns också ett regnlarm som talar om att det regnar och hur mycket.

Inbyggd mobiltelefon

Bilen har även en inbyggd mobiltelefon. Blir bilen blir stulen går det att ringa till den och stänga av motorn. Backspegeln består av en skärm som matas av en signal från en kamera som är monterad på regnsensorn.

– Det senaste projektet jag gjorde var en ihopsektionerad släpkärra som även den är en Lancia. I kärran sitter en solcellspanel för elektroniken drar en hel del ström, säger Björn.

Bilen talar karlskogamål

Bilens talfraser har Björn läst in själv på karlskogamål med en liten lätt pitchning för att få rösten att låta ljusare.

Här är några fraser från den talande bilen:

– Observera! Tempraturen i elcentralen överstiger 35 grader Celcius.

– Det är jag som är Cabarth. Den talande lilla racerbilen.

– Hej! Vad roligt att ni kommer och kikar just på mig.

– Jag heter Cabarth, vad heter du?

– Sveriges Television! Det är grejer det.

Det har blivit ett antal priser för bilen och den är väldigt uppskattad på utställningar. Nästa projekt som Björn kommer att ge sig på är förstås också en Lancia, men den här gången blir den eldriven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.