Per-Arne Axelsson träffade Lisbeth Palme i SVT-huset i Örebro hösten 1989. Foto: SVT

Han träffade Lisbeth Palme efter mordet

Uppdaterad
Publicerad

Lisbeth Palme gav bara en intervju efter mordet på hennes man Olof Palme.
Det skedde i Örebro med SVT-profilen Per-Arne Axelsson.
– Vi hade ett ärligt samtal, säger Axelsson.

Lisbeth Palme har gått bort meddelar familjen på torsdagen. Hon var gift med Sveriges dåvarande statsminister Olof Palme som sköts ihjäl i februari 1986.

Gav inga intervjuer

Efter mordet ställde hon inte upp på några intervjuer. Men när den misstänkte mördaren Christer Pettersson först fälldes i tingsrätten, och sedan friades i hovrätten hösten 1989, valde hon att göra en intervju i Örebro med SVT-profilen Per-Arne Axelsson.

– Jag fick ett stort förtroende för henne. Vi hade ett öppet och ärligt samtal, säger Per-Arne Axelsson från lägenheten i Örebro.

Extrainsatt program

Mötet sändes som ett extrainsatt program på SVT, och Lisbeth Palme gav inga fler intervjuer efteråt.

– Jag träffade Olof Palme på hans sista Afrikaresa på hösten innan han mördades. Vi blev lite bekanta och jag tog några stillbilder till hans privata album. Kanske var det därför Lisbeth ville göra intervjun med mig, säger Per-Arne Axelsson.

Det har snart gått 30 år sedan mötet, men Axelsson minns det fortfarande väl.

– Jag upplevde henne som väldigt övertygad. Hon blev själv skadad när hennes man blev dödad så det var så klart känsligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer