Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Simon Esak, Helena Björnberg och Johan Fhager, handlare i Örebro län, berättar om utmaningarna med att driva butik när hyrespriserna höjs. Foto: Raphael Cano Felix/SVT

Handlare i länet om höjda hyrorna: ”Det är vår lön som ryker”

Uppdaterad
Publicerad

Hyran har blivit en allt högre kostnad för handlarna. Efter årsskiftet höjdes hyrorna med nästan 11 procent för kommersiella lokaler över hela landet, enligt branschorganisationen Svensk handel.

– Vi har ingen chans att få in de här pengarna, inte när vi driver en liten spelbutik, säger Simon Esak, delägare i en spel- och tobaksbutik i Kumla.

Simon Esak berättar att hyran har höjts med ett par tusenlappar i månaden och att det inte är mycket annat att göra för honom och hans partner än att själva ta smällen, genom att minska sina egna löner. Han tycker också att de små företagen överhuvudtaget drabbas orimligt hårt.

Men alla har inte drabbats lika hårt, åtminstone inte än.

– Eftersom vi är nya så har vi en bra rabattstege från vår hyresvärd, säger Helena Björnberg, som så sent som ifjol startade en butik i Kumla tillsammans med sin sambo.

Se i klippet hur handlarna beskriver sin situation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.