Foto: SVT

Här är bredbandet sämst i länet

Uppdaterad
Publicerad

Bredbandsutbyggnaden är en het fråga och för glesbygden handlar det om ren överlevnad. Men för Lindesberg har det gått dåligt. I kommunen är tillgången till fiber sämst i länet och många har väntat i flera år.

Det finns många anledningar till att Christofer Kärrdahl och hans familj vill bo på gården Vännerslund utanför Lindesberg. Tillgången på fiber är inte en av dem och att ha snabbt bredband är viktigt, menar han.

– Jag brukar jämföra det med när man byggde ut med kommunalt vatten och elnät, så avgörande är det. Ska man kunna bo på landet och ha tillång till samma tjänster som man har inne i stan är det nödvändigt att lösa de här frågorna, säger Christofer Kärrdahl till SVT Nyheter Örebro.

Christofer Kärrdahl är en av dem som har oturen att bo i Lindesbergs kommun, för när det gäller just bredband har det inte varit en fördel. Lindesberg är sämst i länet och ligger långt efter med fiberutbyggnaden.

Högt satta mål

Målet är att 90 procent av alla som bor på glesbygden i kommunen ska ha snabbt bredband år 2020. Ett mål som siktar ännu högre än regeringens allmänt satta mål där siffran är samma, men där de inte menar specifikt glesbygden.

Men Lindesbergs kommun har en lång väg till det ambitiösa målet – bara 29 procent av hushållen och företagen har snabbt bredband i dag.

– Vi får ju faktiskt plocka fram skämskudden och helt enkelt erkänna att vi inte har jobbat tillräckligt bra med det här. Men nu har vi tydliggjort vilka i kommunen som ska ta det här ansvaret och försöker göra ett betydligt bättre jobb framöver, säger Anders Widegren som är IT-chef i Lindesbergs kommun.

Många utmaningar

En som har gjort ett riktigt bra jobb är Christofer Kärrdal som själv fick se till att bredbandet kommer till byn. Tillsammans med byalaget har han kämpat i snart tre år och till sommaren hoppas de vara färdiga. Men det har funnits många utmaningar.

– Utmaningarna har framför allt handlat om att ta sig igenom den komplicerade byråkratin. Det är många instanser inblandade, men det går inte att få en tydlig och samlad bild över vad som gäller. Det skulle underlätta betydligt för byalag om det sammanställdes och blev tydligt vad som krävs, säger Christofer Kärrdahl.

I hela länet har hushållen i Örebro kommun har bäst tillgång till bredband via fiber, visar ny statistik från Post- och telestyrelsen. I Örebro har 74 procent av hushållen tillgång till bredband via fiber. Sämst är alltså tillgången i Lindesberg där bara 29 procent av hushållen är uppkopplade via fiber.

Post- och telestyrelsens bredbandskarta kan du se exakt hur det ser ut kommun för kommun, samt vilken typ av teknik som används. Där hittar du även lokala bredbandsprojekt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Mer i ämnet