Flygplanstypen AN-22 är ett tungt transportflygplan. Foto: Oleg Belyakov (Creative Commons)

Här är det tunga planet som landade i länet

Uppdaterad
Publicerad

Ett dovt muller kunde höras av många länsbor igår kväll då ett stort flygplan på låg höjd flög in och landade på Örebro flygplats. Nu är det klart vad det var för flygplan.

Vid 19-tiden på torsdagskvällen kunde ett stort och tungt flygplan både ses och höras när det flög in över länet från sydost, över Odensbacken och Ekeby-Almby och sedan över centrala Örebro innan det landade på Örebro flygplats.

Tittare har hört av sig till oss och undrat vad det var för flygplan.

Örebro flygplats

Inhyrt av Försvarsmakten

Det visar sig att planet, som var av typen Antonov AN-22, var inhyrt av Försvarsmakten. 

– Det var ett inhyrt transportplan som skulle transportera gods till vår insats i Mali, berättar Mikael Abramsson, pressinformatör vid Försvarsmakten. 

Planet flögs från Kiev i Ukraina för att lastas vid Örebro flygplats.

Flög vidare mot Mali

I vanliga fall använder Försvarsmakten sina egna flygplan för den här typen av transporter, och då lastar och lyfter planen från egna flygbaser. Men just nu var inga plan lediga och därför blev det den här lösningen.

– Det händer ibland att vi hyr in flygplan, säger Mikael Abramsson. 

Efter att ha lastats med förnödenheter till de svenska militärerna som deltar i FN:s insats i afrikanska Mali, lyfte planet på fredagsmorgonen och flög vidare söderut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Örebro flygplats

Mer i ämnet