Närmare 50 000 personer har flytt från Etiopien till Sudan – och FN varnar för en flyktingkatastrof. På bilden syns personer i ett flyktingläger i Al-Qadarif i östra Sudan. Bilden togs den 14 december. Foto: Nariman El-Mofty/TT, Louise Gustavsson/SVT

MSB skickar plan till Sudan – lyfte från Örebro

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen lyfte ett fraktplan från Örebro airport till Sudan i Nordafrika. På planet fanns material för tre basläger, som ska användas för att hjälpa flyktingar.

– Behovet är enormt, säger Sofia Westberg på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Fraktplanet lyfte runt klockan 14.30 på lördagen från Örebro flygplats. Baslägren ska fungera som boende för personal från hjälporganisationer, bland annat FN:s flyktingorgan UNHCR.

– FN har efterfrågat boendekontor för ungefär 80 personer, säger Sofia Westberg, projektledare för internationella insatser på MSB.

Hittills har närmare 50 000 personer flytt från norra Etiopien till Sudan, med anledning av konflikten i regionen Tigray.

I november gick FN ut och varnade för en flyktingkatastrof på grund av striderna i regionen.

”Behöver vara nära flyktingarna”

– Det finns ingen infrastruktur och de behöver vara nära flyktingarna. Om de ska kunna arbeta när befolkningen behöver de bygga upp en infrastruktur. Vi på MSB har en färdig boende- och kontorslösning som vi anpassar, säger Sofia Westberg.

Tanken är att baslägren ska sättas upp på tre olika platser där det byggts tillfälliga flyktingläger – och sedan flyttas vid behov.

– Det är fördelen med att ha tält och inte fasta boenden, säger Sofia Westberg.

Materialet är hämtat från MSB:s lager i Kristinehamn.

I Sudan finns ett team med personal som är redo att sätta upp baslägren. MSB samordnar insatsen med Danmark, Norge, Estland och Luxemburg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.