Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hans Johansson, tredje generationens fiskare vid Göksholm, hoppas tillsammans med 34 yrkesfiskare runt Hjälmaren att Hjälmargösen kan få en skyddad ursprungsbeteckning. Hör mer i videoklippet. Foto: Johannes Weckström /SVT

Nu hamnar Hjälmargösen på EU:s bord: ”Vi hoppas på det här”

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan ansökte Hjälmarens fiskareförbund med stöd av Länsstyrelsen i Örebro om att Hjälmargösen ska få en skyddad ursprungsbeteckning. Nu har de svenska remissinstanserna gett sin syn på saken, nationella hanteringen i stort klar och ansökan går därmed vidare till EU.

I dagsläget finns 34 licensierade yrkesfiskare verksamma runt Hjälmaren. Däribland Hans Johansson och hans son Niklas, verksamma vid Göksholm utanför Örebro. Niklas är fjärde generationen. Om allt vill sig väl kommer båda två, i egenskap av yrkesfiskare, få uppleva att Hjälmargösen får en skyddad ursprungsbeteckning genom EU.

– Det skulle betyda mycket för oss. Marknaden skulle bli större och vi skulle ha lättare att hantera volatiliteten i fångster. Ibland får vi mycket på kort tid och som det är idag kan marknaden stundtals bli mättad, säger Hans Johansson.

Anses unik i sitt slag

För något år sedan lämnade Hjälmarens fiskareförbund in en ansökan om det särskilda varumärkesskyddet till Livsmedelsverket. Nu har de svenska remissinstanserna gett sin syn på saken och efter några mindre justeringar kommer ansökan att gå vidare till EU-kommissionen.

I underlaget pekar man bland annat på det unika med Hjälmargös.

– Gösen i de här förhållandena i en grund, näringsrik slättsjö växer fort och blir väldigt mjäll i köttet, säger Hans.

Man pekar också på fiskens historiska kopplingar. Anteckningar om Hjälmargös förekommer i dokument med räkenskaper från kungsgårdar runt sjön redan på 1500-talet.

För hårt fiskad

Allt kunde dock slutat illa under 1990-talet när fångsterna var nere på 60 ton per år. Då stöttade myndigheterna upp och sedan dess har beståndet på rekordtid återhämtat sig. Idag är gösfisket hållbarhetscertifierat av MSC, Marine Stewardshop Council.

– Vi hade för hårt fiske. Antalet yrkesfiskare minskades och minimimåttet höjdes. Det var väldigt viktigt för Hjälmaren, säger Hans Johansson.

Hör Hans berätta om ansökan och om gösfisket i Hjälmaren i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.