Hör några av idrottsprofilerna berätta om sina karriärer. Foto: Kristofer Ström

41 idrottare i ny bok om kvinnors villkor

Uppdaterad
Publicerad

Idag, söndag, på internationella kvinnodagen är det boksläpp för Pionjärerna – en bok där 41 kvinnliga idrottsprofiler från länet berättar om sina karriärer och om de villkor och förutsättningar de haft under sitt elitidrottande.

Det är många starka berättelser som de 41 kvinnorna delar med sig av. En del av dem avslutade sina elitkarriärer för länge sedan, medan andra har dem i relativt färskt minne. Boken, om och av kvinnorna som banade vägen för alla idrottskvinnor som kom efter, släpps under söndagen i samband med ett arrangemang på slottet.

Dagen till ära finns många av kvinnorna bakom berättelserna på plats, och dessutom finns tillfälle att se utställningen ”Kvinnors idrott”, och en teaterföreställning där berättelser ur boken gestaltas.

Från 1940-talet fram till idag

Projektet Kvinnors idrott är ett samverkansprojekt mellan Örebro Läns Idrottshistoriska Sällskap och RF-SISU Örebro län. Syftet är att synliggöra kvinnors idrottsliv från 1940-talet fram till i dag, och hur mäns dominans inom idrotten har upplevts av kvinnor och flickor.

Under projektet föddes också idén om en teaterföreställning kopplad till projektet och då inleddes samarbete med Örebro läns bildningsförbund och Amatörteaterverkstan i Örebro län. Utställningen och teaterföreställningen ska nu visas på olika platser i länet under året.

Projektet är till stora delar nationellt och unikt, menar projektledaren Kjell Sunesson:

– Kvinnors berättelser om sitt idrottsutövande har aldrig tidigare samlats in på ett systematiskt sätt.

I klippet berättar tre av kvinnorna som medverkar i boken  – Marie Hammarström Liljeson, Ingegerd Denander och Annika Wallentin – om sina erfarenheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.