Foto: SVT

Här är laget utan måsten

Uppdaterad
Publicerad

Den organiserade ungdomsidrotten i Sverige har tappat många utövare de senaste tio åren. De flesta som slutar är mellan 13 och 16 år, men nu har Daniel Lindahl hittat ett sätt att locka tillbaka avhopparna.

En träning i veckan, men det är okej att avstå om man hellre vill ta en fika på stan. Du behöver inte ens vara med på träningarna för att få spela match. Nystartade IK Sturehov C är ett lag som består av tjejer som av en eller annan anledning slutat spela fotboll i tonåren.

– Jag tappade intresset och motivationen, och ville inte riktigt lägga tre, fyra kvällar i vecka på något som jag inte tyckte var lika roligt längre, säger Anna Johansson, IK Sturehov C.

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

Lagkamraten Cajsa Wiremalm håller med. Hon tyckte att det inte var lika roligt efter att laget hade börjat satsa. Hon ville ju bara ha kul och sparka boll, och det är en anledning som Daniel Lindahl, utvecklingsansvarig på Örebro läns fotbollförbund, känner väl igen.

”Många spelare i kläm”

– Mycket av ledarskapet i dag bygger på resultat och att man vill vinna matcher, och då hamnar många spelare i kläm tyvärr. Det gör så att många inte tycker att det är så roligt med fotbollen längre.

Han har inte ringt ett enda samtal för att locka tjejer till sitt nya projekt. Via sociala medier väcktes intresset och plötsligt fanns ett lag med 50 före detta fotbollsspelare som ville börja igen.

– Fler föreningar skulle behöva ta efter det här med att hitta alternativa former och inte bara bygga verksamhet på prestation. Man behöver se till att ha något för dem som bara vill träna ibland också, säger Daniel Lindahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

Mer i ämnet