Nya styret är på plats för region Örebro län. Foto: SVT

Här är nya styret i regionen – S går åt höger

Uppdaterad
Publicerad

Det blir Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna som kommer att styra regionfullmäktige i Örebro län de kommande fyra åren – precis som i Örebro kommun.

Socialdemokraterna kommer inte längre att styra region Örebro län tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Med 34 av 71 mandat för de rödgröna,  fanns inte heller möjligheten att bilda majoritet tillsammans med de tidigare samarbetspartierna. Allianspartierna var samtidigt också för små med sina 28 mandat.

Efter samtal över blockgränserna har Socialdemokraterna valt att bilda majoritet tillsammans med Centerpartiet och Kristdemokraterna. Styret blir därmed detsamma som i Örebro kommun.

Majoritet med minsta marginal

Med 36 av 71 mandat får samarbetspartierna majoritet med minsta möjliga marginal.

Vid 10-tiden på onsdagen kallade det nya styret till presskonferens på USÖ för att presentera sitt kommande samarbete.

– Vi har gemensamma utmaningar framför oss. Vi behöver göra ganska många åtgärder för att satsa på den nära vården. Ett stort omställningsarbete är påbörjat, det måste vi fortsätta med. Det blocköverskridande samarbetet tror jag är bra för sjukvården, säger Karin Sundin (S).

KD: ”Känner oss trygga”

Behcet Barsom (KD) känner sig tillfreds med det nya styret.

– För mig är det här samarbetet inget konstigt, det känns tryggt. Vi har fört samtal och kommit fram till en gemensam plattform. Inriktningen är väldigt klar och tydlig. Jag är extra glad över att tillgänglighetsfrågan och nära vård är så tydlig i den plattformen. Det är viktigt att vi rustar oss redan nu för att möta framtida utmaningar, säger han.

C glada över inflytande

Även Centerpartiet är glada över att få mer inflytande på regionnivå.

– Med många år i bagaget som oppositionspolitiker är jag glad över att inte behöva sitta på läktaren och titta på. Det finns en tydlig grön tråd i regionalutvecklingen. Vi kommer att jobba med livsmedelskedjan från råvara till måltid. Sist och slutligen, inriktningen mot en cirkulär ekonomi är något vi måste ha med oss i framtiden för barn och barnbarn, säger Torbjörn Ahlin (C).

  • Nya styret med S, KD, C: 25 + 6 + 5 = 36 mandat
  • Moderaterna: 13 mandat
  • Sverigedemokraterna: 9 mandat
  • Vänsterpartiet: 6 mandat
  • Liberalerna: 4 mandat
  • Miljöpartiet: 3 mandat

Källa: Valmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Örebro

Mer i ämnet