Kommundirektören har fattat en rad beslut för att spara el till vintern och fler åtgärder kan komma. Foto: City Örebro/TT/SVT

Örebro ska spara på elen – påverkar julbelysning och badhus

Uppdaterad
Publicerad

Örebro kommun har påbörjat ett arbete för att minska elanvändningen och nu har man beslutat om de första sparåtgärderna. Bland annat sparar man in på jul- och vinterbelysningen samt ljusshowen Magic forrest i Stadsparken.

Kommundirektör, Peter Larsson, tog igår flera beslut som syftar till att minska kommunens elanvändning. Enligt honom kommer fler konkreta beslut att fattas, men detta är ett första drag.

– Örebro kommun vill ta vårt ansvar för att minska energianvändningen. Största skälet är att minska risken för effektbrister. Kan vi minska vår förbrukning med två procent minskar risken för effektbrist gånger fem, säger han.

Prischocken i Örebro län

Julbelysningen tänds senare i år

Bland annat innebär det att julbelysningen på Drottning- och Storgatan kommer tändas senare i år.

Istället för att lysa mellan den 1 november och 28 februari kommer ljusslingorna lysa mellan den 25 november och 31 januari. Samma sak gäller för vinterbelysningen som bland annat sätts upp i stadens träd. Belysningen kommer även tändas först vid skymning.

Magic forrest blir kortare

Kommundirektören gav även Örebrokompaniet i uppdrag att korta ljusshowen Magic forrest i Stadsparken. Ljusshowen var tänkt att starta tidigare och hålla på några veckor längre än i fjol, men så blir det inte.

– Vi kommer förmodligen öppna parken ungefär en vecka senare än den 3 december som vi hade planerat. Det är för att spara antalet belysta timmar, säger Jimmy Führ, projektledare på kommunägda bolaget Örebrokompaniet.

Ett liknande uppdrag har gått till de kommunala badhusen, där ska tiden som bastur och bubbelpooler står uppvärmda kortas.

Sänker värmen i kontorslokaler

Kommunens kontor ska även sänka inomhustemperaturen med en grad, enligt beslutet. Energinanvändningen i tomma lokaler ska också ses över.

Hur mycket sparpaket kommer påverka energianvändningen vet man inte i nuläget, men kommunen kommer följa upp effekterna. Kommundirektören betonar även att fler liknande beslut kan komma.

– Nu har jag fattat några beslut, men jag vill se fler konstruktiva förslag från verksamheterna, säger han.

Ur arkivet: Julbelysning i Örebro som vi minns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Prischocken i Örebro län

Mer i ämnet