Här avslöjar kommunalrådet samarbetet med V

Publicerad

Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet meddelade under tisdagen att de kommer att fortsätta styra Örebro. För att få igenom sin budget behöver de stöd från ytterligare ett parti. Vilka det blir ville inte Kenneth Nilsson (S) avslöja under tisdagen – något som Lennart Bondeson (KD) inte hade några problem att göra.

Efter valet i Örebro står det klart att de tidigare samarbetspartierna tänker fortsätta styra Örebro.

– Det känns bra för Örebro. Vi är tre partier som vet vart vi har varandra, vad vi vill med Örebro och som har drivkraft att arbeta framåt, säger kommunstyrelsens ordförande Kenneth Nilsson (S).

Han är med nuvarande mandatfördelning medveten om att det kommer att krävas ett valtekniskt samarbete med något mer parti för att få en budget.

– Vi känner oss trygga att vi har en stabil grund eftersom vi säkerställt ett valtekniskt samarbete.

Kommer det samarbetet ske med vänsterpartiet?

– Det vill jag inte gå inpå nu. Vi kommer att återkomma med det, säger Kenneth Nilsson.

Andra tongångar från Bondeson (KD)

Efter tisdagens presskonferens hade däremot Lennart Bondeson (KD), inga som helst problem att gå ut med uppgifter kring ett valtekniskt samarbete.

– Vi tre partiet har från början varit överens om att vi ska ha ett valtekniskt samarbete med något parti. Då har miljöpartiet varit ett alternativ. Vi har haft en del samtal men det har inte fungerat. Men vi kommer att ha ett valtekniskt samarbete med vänsterpartiet, som vi redan har idag, säger han.

Hur ser du på att miljöpartiet riktat kritik och anklagat er tre partier för att inte ha varit professionella i samtalen?

– Vi har naturligtvis haft samtal med miljöpartiet om de vill ingå i en kartell. Men de har ställt oproportionerligt höga krav och bytt fot från dag till dag. Därför bedömde vi det inte trovärdigt att bjuda in de till ett sådant samarbete, säger Bondeson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Örebro

Mer i ämnet