Över 1 000 bötfällda bilförare första 11 månaderna med nya lagen som ska reglera störande högt spelad musik ur fordon – mer än hälften av dessa har utfärdats i Polisregion Bergslagen. Foto: SVT

Här får flest böter för störande bilmusik – polisregion Bergslagen sticker ut

Uppdaterad
Publicerad

Sedan den 1 juli 2021 kan polisen bötfälla den som spelar hög och störande musik i sitt fordon. Efter elva månader med de nya reglerna konstateras att mer än hälften av alla utfärdade böter skett i polisregion Bergslagen.

Tendensen gick att skönja redan i höstas, SVT Nyheter kunde då rapportera om hur just poliseregion Bergslagen sticker ut i statistiken redan efter bara några månader med de nya reglerna.

Nu visar en färsk genomgång som nättidningen Hem&Hyra har gjort att det håller i sig. Polisen skrivit ut 1 058 böter efter 11 månader med de nya reglerna. Av dessa har mer än hälften, 546 stycken, utfärdats i polisregion Bergslagen: Dalarna, Värmland och Örebro län.

Enligt poliskommissarie Patrik Wallin beror den höga siffran på att man jobbat med frågan länge och att många poliser i yttre tjänst vet vad som gäller.

En annan faktor kan vara att det finns en mångårig och stark motorkultur som ger genomslag i statistiken.

Lägst antal böter, delades ut i polisregion Stockholm, endast 31 stycken.

Störande bilmusik – kommunerna som sticker ut extra

Flest böter har delats ut i Värmland, 298, och Arvika är den kommun i Bergslagen som toppar listan med 136 böter.

På andra plats kommer Rättvik med 127 böter.

Formellt gör man sig skyldig till brottet förargelseväckande beteende och bötesbeloppet ligger på 1 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.