Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Arne från Finnerödja avverkar skog på ett anorlunda sätt än det vanliga i Sverige. Hör honom berätta mer. Foto: SVT

Här i Tiveden är skogen fri från kalhyggen: ”Inte lönsamt att hugga mest”

Uppdaterad
Publicerad

Kalhyggesbruk dominerar sättet att bruka skogen i Sverige idag. Men i skogarna runt Tiveden avverkas skogen utan att skapa kalhyggen.

– Många tror att det är lika bra att hugga mycket på en gång för att bli mest lönsam, säger Peter Arne, vd på Finnerödja skogstjänst.

I samband med att SMHI bjöd in skogsnäringen till kurs om klimat och skogsbruk fanns Peter Arne från Finnerödja på plats för att visa alternativa sätt i hur man kan arbeta med avverkningen av skogen.

Sedan några år tillbaka har Sveaskog jobbat med hyggesfria metoder i ett område nära Tivedens nationalpark. Och det här är ett skogsbruk som Peter Arne anser att fler borde ta efter.

Klimatkrisen

– Jag tror att det kommer bli en riktning mot det här hållet eftersom det finns så stora påtryckningar politiskt, både internationellt och nationellt, menar han.

Sveaskog: ”Fortfarande i försöksstadiet”

Men rent ekonomiskt kan det här också vara rätt väg att gå enligt honom.

– Det vi visar på är hur man kan hugga mindre skog samtidigt som det ger ett högre netto till markägaren, säger han.

Och enligt Sveaskog, som äger mycket av skogen i Tiveden, är det här en metod som är här för att stanna.

– Det är fortfarande lite i försöksstadiet men är en metod vi säkerligen kommer använda mer i framtiden, säger Rune Andersson, skogsekolog på Sveaskog.

Hör Peter Arne berätta mer om metoden i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet