Foto: Jesper Mattsson/SVT

Här källsorteras allt i onödan – skräpet blandas efter tömning

Uppdaterad
Publicerad

Många i Örebro tar sig tid att källsortera sitt avfall i de särskilda papperskorgar som finns i centrum. Men vad de inte vet är att avfallet sedan blandas. I två år har kommunens mångmiljonprojekt med källsortering i centrum pågått – men allt avfall bränns ändå upp.

”Det ska vara lätt att göra rätt”. Så lanserades Örebros nya papperskorgar för källsortering när beslutet presenterades. Örebroarna skulle på ett enkelt sätt kunna sortera sitt avfall i papperskorgar med särskilda fack för cigaretter, glas, plast, papper och restavfall.

Papperskorgarna har nu använts i två år. Men de som har gjort rätt har ändå inte gjort en insats för miljön. För alla säckar med avfall från papperskorgarna skickas till förbränning.

Sopsortering i Örebro

TV: Se hela inslaget här

– Väldigt många försöker sortera rätt, så det är inte alls så att det sorteras jättedåligt. Men fortfarande är det lite för dåligt för att vi ska kunna använda det som sorterat avfall, säger Charlotte Edberger Jangdin (C), ordförande i Tekniska nämnden i Örebro.

Charlotte Edberger Jangdin (C), ordförande i Tekniska nämnden i Örebro. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Förtroendet raseras fort

Det är inte första gången det visar sig att avfall som medborgarna tror att de har sorterat istället går till förbränning. Miljöministern är bekymrad över hur förtroendet för källsorteringen påverkas.

– Vi måste vara aktsamma med förtroendet för det här fina systemet som vi har byggt upp under många år. Förtroende kan som bekant raseras väldigt fort, säger miljöminister Karolina Skog (MP) till SVT Nyheter Örebro.

LÄS MER: Din sorterade plast eldas upp på Gotland

Tidigare har det bland annat visat sig att avfall från snabbmatsrestauranger inte källsorterats och att utsorterat plastavfall bränts upp.

– Den typen av historier är väldigt, väldigt skadliga, säger Karolina Skog (MP).

Karolina Skog (MP), miljöminister. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

”Nu är det blandat hej vilt”

Problemet i Örebro är alltså att allt för många struntar i, eller missar, i vilket fack som skräpet ska kastas.

– Nu är det blandat hej vilt i de olika fraktionerna, säger Jonas Harrysson på Örebro kommun.

Det är han som är gruppchef för de kommunanställda som tömmer alla papperskorgar. Varje genomskinlig säck granskas, men hittills har alldeles för stor del varit felsorterat för att det ska gå att källsortera som det är tänkt.

– Det är tråkigt, givetvis. Man har ju gjort det här för att man ska ha en chans att göra rätt även när man är på allmän plats, i city. Det är synd att det inte funkar.

Jonas Harrysson, gruppchef Örebro kommun. Foto: Jesper Mattsson/SVT

LÄS MER: Studenter kassa på sopsortering

Flera kommuner har eller vill nu införa källsortering i papperskorgar på stadsgator och i parker. I Helsingborg, Malmö och Stockholm har försök redan genomförts och fler kommuner är intresserade. Det märks inte minst på de samtal som kommer till Örebro kommun med frågor om hur projektet går.

– Jag säger som det är: det är en jättesak. Vi har ju ett stort problem från början med att skräpet ska hamna i en papperskorg. Det är väldigt mycket skräp som hamnar på marken. Att ta steget längre och även sortera är en jättetröskel att passera, säger Jonas Harrysson.

Örebros källsorteringspapperskorgar har kostat miljoner att köpa in. Nyss kom de tillbaka från en renovering. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Papperskorgar för miljoner

I Örebro fortsätter man nu att försöka få till en fungerande sortering. De specialdesignade papperskorgarna har kostat flera miljoner. Det är möjligt att man nu också behöver satsa pengar på en informationskampanj.

Politikerna funderar dessutom på att märka upp papperskorgarna tydligare och uppmanar alla att fortsätta källsortera i dem, trots att skräpet alltså ändå bränns upp.

Är det inte att lura de som verkligen försöker att källsortera när man gör så här?

– Nej, det tycker jag inte. Jag tror att fler och fler kommer att sortera bättre så att vi kan lämna till återvinning. Det är liksom målet, säger Charlotte Edberger Jangdin (C), ordförande i Tekniska nämnden i Örebro.

MISSA INTE: Ladda ner SVT:s app för mer lokala nyheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sopsortering i Örebro

Mer i ämnet