• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industri på Batterivägen i Varberg. Kraftig rök går in mot stan. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: Jesper Mattsson/SVT

Så säger örebroarna om sopbluffen

Uppdaterad
Publicerad

Det är blandade reaktioner på vår rapportering om att det sorterade innehållet i Örebros källsorterinsgpapperskorgar bränns.

I två år har örebroarna haft sina nya gula papperskorgar för att sortera glas, plast, papper och restavfall. Men de som tror att de har gjort rätt har ändå inte gjort en insats för miljön. Detta eftersom alla säckar med avfall från papperskorgarna skickas till förbränning

– Väldigt många försöker sortera rätt, så det är inte alls så att det sorteras jättedåligt. Men fortfarande är det lite för dåligt för att vi ska kunna använda det som sorterat avfall, säger Charlotte Edberger Jangdin (C), ordförande i Tekniska nämnden i Örebro.

TV: Hör fler röster om sopsorteringen

”Makalöst”

Flera oppositionspartier har varit kritiska till detta, och när vi pratade med folk i centrala Örebro var det blandade reaktioner på nyheten.

– Jag tycker det är helt makalöst att man kan göra på det sättet överhuvudtaget. Att man kan samla ihop alltihop och så blir det ingen kompostering där folk har bidragit så gott man har kunnat,  säger Cristina Ågren. 

Vad tror du det är som gör att folk inte sköter sig? 

– Man har inget intresse och ingen kunskap och struntar fullkomligt i det, säger Cristina. 

”Jag blir vansinnig”

Lennart Novak har också tagit del av vår rapportering. Han tycker idén med sopsortering på stan är jättebra, men han tycker att kommunen kunde analysera soporna mer.

– Om det är 10 procent som är fel som de bränner så kunde de ju kanske titta i dem och sortera själva, säger han. 

Julia Helsing är upprörd: 

– Om vi som samhällsinvånare står och sorterar skiten och så bränner de det ändå...Jag blir vansinnig alltså! 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sopsortering i Örebro

Mer i ämnet