Örebros källsorteringspapperskorgar har kostat miljoner att köpa in. Nyss kom de tillbaka från en renovering. Foto: Jesper Mattsson/SVT

”Avfallsbehållarna har varit en flopp från första början”

Uppdaterad
Publicerad

Örebros källsorteringspapperskorgar måste bli lättare att förstå. Det menar flera oppositionspartier, efter att det visat sig att inget av skräpet går att skicka till källsortering.

– Avfallsbehållarna har varit en flopp från första början på grund av sin utformning, säger oppositionsrådet Sara Richert (MP).

Idén är god, men utseendet på de papperskorgar som kostade miljoner att köpa in blev fel. Flera av oppositionspartierna i Örebro pekar nu på samma sak: det måste bli lättare att förstå hur skräpet ska sorteras.

TV: Se hela inslaget här

Sopsortering i Örebro

– Det är aldrig fel att källsortera men i detta fallet är det inte en genomtänkt satsning, säger oppositionsrådet Karolina Wallström (L)

Hon menar att kommunen måste kunna garantera att soporna sorteras om man ska uppmana medborgarna att stoppa sitt skräp i rätt fack.

Tejpa över märkningen

– Jag vill att vi tittar över om och när vi kan sopsortera. Innan detta fungerar kan märkningen på soptunnorna lika gärna tejpas över, säger Karolina Wallström (L).

Papperskorgarna är gjorda för att smälta in i stadsbilden. Men både oppositionspartierna och majoriteten menar att de är för svåra att förstå. Texten är liten, enbart på svenska och det finns inga symboler så att till exempel barn snabbt kan se var skräpet ska kastas.

Miljöpartiet vill nu att papperskorgarna får en ny utformning – och att den testas ordentligt innan det är dags att genomföra den i stor skala.

– Avfallsbehållarna är konstruerade så att man måste gå runt dem för att hitta rätt fraktion, och ofta står det cyklar och annat i vägen. Dessutom är det inte tillräckligt tydligt uppmärkt vilket fack som är till för vad. Kommunen måste göra det mycket lättare för örebroarna att sortera avfallet rätt, och för det krävs både en annan utformning av papperskorgarna, och bättre information om återvinning, säger oppositionsrådet Sara Richert (MP).

”Vi är ganska kritiska”

Vänsterpartiet gillar tanken att man ska kunna sortera rätt, oavsett om man är hemma eller på stan. Men man menar att det är för svårt att se var skräpet ska slängas och att ett tydligare system med färgkoder behövs.

– Vi är ganska kritiska till hur man har hanterat den här frågan utifrån det resultat vi nu ser. Jag förstår att det är omständligt att hitta rätt kärl, utifrån hur de är designade och jag har reflekterat över det själv, säger oppositionsrådet Murad Artin (V).

Går att slänga osorterat skräp

Sverigedemokraterna var också med och röstade igenom att köpa in papperskorgarna.

– Det är naturligtvis tråkigt när en miljösatsning inte faller väl ut, säger oppositionsrådet Daniel Edström (SD).

Nu vill SD se att det blir tydligare att det går att slänga osorterat avfall i tunnorna, för de som vill det.

– Visst hade man önskat att örebroarna sorterade sitt avfall mer, men eftersom inte alla gör det så får man göra det bästa av situationen. Vi borde tydligare uppmärksamma att papperskorgarna har ett fack för restavfall där man ska slänga sitt skräp när man inte vill sortera det. Även om det inte är så miljövänligt att lägga återvinningsbart material i ett fack för restavfall, så kan vi då åtminstone återvinna soporna i de övriga facken, säger Daniel Edström (SD).

Tydligare märkning

Moderaterna tycker att det är glädjande att relativt många ändå slänger rätt. Men man efterlyser nu mer information till kommuninvånarna, så att mer ska hamna rätt och avfallet ska gå att återvinna.

– Om det är så att okunskap är en av orsakerna till att folk slänger sitt skräp i fel soptunna så är en informationskampanj, kopplat med tydligare märkning av soptunnorna, en tänkbar åtgärd, säger stabschefen Renate Larssen (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sopsortering i Örebro

Mer i ämnet