Så här ska området Österport i Örebro se ut när det blir klart. 500 bostäder, butiker, en förskola och en park planeras. Foto: White arkitekter/BJC group

Här renas marken – blir nya bostadskvarter

Uppdaterad
Publicerad

Tio miljoner kostar det att ens börja bygga på den förorenade industritomten i Örebro.

Men det är absolut värt att ta saneringskostnaderna, menar företaget som nu ska bygga.

– Den är ju i ett fantastisk läge i staden, säger projektledaren Anna Cedermark.

1914 invigdes ett nytt gasverk i utkanten av Örebro. Det var en skitig verksamhet, som förorenade marken. När gas slutade att användas flyttade andra verksamheter in i området istället. Senast användes en stor del av ytan av ett bussbolag, som parkerade, tankade och reparerade sina fordon där. Då läckte en hel del olja ut.

Nu kommer marken att saneras, trots att det blir dyrt.

Giftig mark saneras
Mängder av skrot har samlats ihop under det som en gång var bussbolagets tak. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Billig mark då – värdefull nu

För under de drygt hundra åren sedan gasverkets invigning har Örebro växt kraftigt. Den mark som då var billig och lämplig för industrier är nu mycket attraktiv.

– Ju mer städerna växer desto bättre lägen blir det i staden. Den förtätas ju mer och mer och då blir den här typen av mark mer intressant att ändå lägga pengar på, att ta saneringskostnaden, säger Anna Cedermark, projektledare på BJC group.

Tomten ligger på cykelavstånd från både centrum och Universitetet och intresset för de 500 lägenheter som ska börja byggas här är stort.

Mycket överraskningar i jorden

Fast först måste hundra års utsläpp tas om hand.

Precis som på större delen av den industrimark som nu används till nybyggen, så är inte alla gamla utsläpp dokumenterade. Det betyder att man måste vara beredd på överraskningar.

– Absolut. Det finns mycket i marken som vi inte visste fanns där, säger projektledaren Anna Cedermark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Giftig mark saneras

Mer i ämnet