På flera håll i landet ska platserna där staden gasverk legat bli nya bostadsområden. Så här planeras området Gasverket i Stockholm bli. I Örebro byggs 500 lägenheter på gasverkstomten, medan det blir 2500 i Norrköping. Men först måste marken renas ordentligt. I Norrköping kommer det att kosta 150 miljoner. Foto: JR kvartersfastigheter (illustration)

Så ska förorenad mark förvandlas i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

I alla landets femton största kommuner är byggen på gång på förorenad mark. Nordens högsta skyskrapa finns inritad på gammal industrimark – och urtidsbakterier ska göra så att ett kraftigt förorenat bergrum går att använda igen.

Landets 15 största kommuner har växt rejält. Det gör att mark som tidigare legat i städernas utkanter nu har fått ett mer centralt läge. Stora byggprojekt planeras eller har påbörjats på mark som måste saneras.

SVT Nyheter har med hjälp av de avdelningar på kommunerna som arbetar med framtidens byggplaner sammanställt den här listan över stora projekt som planeras på mark som är förorenad eller där man har stora skäl att tro att det finns föroreningar i jorden.

Giftig mark saneras

Informationen kommer också i vissa fall från kommunernas och byggprojektens hemsidor.

Här är planerna stad för stad:

STOCKHOLM

När Stockholm växer har många förorenade områden blivit attraktiva. Här är några av de stora projekt som planeras på mark som är, eller kan vara, förorenad. Men projekten är många, många fler. Mycket av marken i huvudstaden har genom åren använts till bland annat industrier.

Norra Djurgårdsstaden

För att anlägga Norra Djurgårdsstaden med 12.000 bostäder och 35.000 arbetsplatser krävs en omfattande markrening. Bland annat ska det gamla gasverksområdet i Hjorthagen, en gång utformat av kände arkitekten Ferdinand Boberg, bli en centrummiljö.

SL:s bussdepå på östra Södermalm

När SL flyttar och depån rivs finns det en vilja att bygga sju nya bostadskvarter med runt 1.240 lägenheter.

Bromstensstaden

Ett gammalt industriområde i närheten av Spånga centrum ska fullt utbyggt bli runt 1.600 lägenheter.

Hjorthagsberget

Med hjälp av nya saneringsmetoder kan också utrymmen som tidigare har varit svåranvända nu utnyttjas. Till exempel ska Hjorthagsberget, som använts för att förvara oljeprodukten nafta, nu bli ett stort garage med plats för 1.200 bilar. Bergrummet är just nu fyllt med 90 miljoner liter vatten, som ska renas med hjälp av urtidsbakterierna arkéer. Enkelt uttryckt ska de äta upp föroreningarna. Slår försöket väl ut kommer även andra bergrum att kunna saneras på samma sätt.

Så här är det tänkt att området vid Lindholmen i Göteborg ska se ut. Den höga byggnaden är Karlavagnstornet, som kan bli högst i Norden. Foto: Karlastaden (illustration)

GÖTEBORG

Göteborg ska växa kring hamnar och i områden som tidigare använts av industrier. Bland annat finns planer på att bygga skyskrapor på gammal industrimark – en av dem kan bli högst i Norden.

Lindholmen/Karlavagnsplatsen

Gammal industri- och hamnmark på Lindholmen kommer troligen att behöva saneras när 2.600 lägenheter och en mängd lokaler ska byggas.  En skyskrapa i området, Karlavagnstornet, planeras att bli en av Nordens högsta byggnader, upp till 240 meter högt.

Tändsticksfabriken

200-240 bostäder och cirka 13.000 kvadratmeter kontorsyta och lokaler.

Grafiska vägen (Kallebäck 2:3)

I etapp ett handlar det om 41.000 kvadratmeter kontor och 12.000 kvadratmeter handel .

Almedals fabriker (Skår 57:5 och 57:14)

Området beräknas rymma cirka 58.000 kvadratmeter kontor och verksamheter samt 200-250 bostäder.

Karlavagnsplatsen

1.600 bostäder, 125.000 kvadratmeter övrigt.

Frihamnen

Cirka 3.000 bostäder och ca 200.000 kvadratmeter övrigt.

Gamlestaden

Här kommer ett nytt torg med en ny järnvägsstation att byggas. Området kommer utvecklas till blandstad med stora ytor handel och kontor och många nya bostäder. Exakt siffra är ännu okänd.

Norra Gårda

Kontor vid Venusgatan på 40.000 kvadratmeter.

Centralenområdet 

Verksamheter, handel och bostäder norr om centralstationen. 120.000 kvadratmeter kontor, handel och 100 bostäder.

Ullevigatan

Kontor, handel och 50 bostäder på totalt 110.000 kvadratmeter där bland annat en bensinstation legat tidigare.

MALMÖ

I den gamla industristaden Malmö var man tidigt ute med att kartlägga vilka miljögifter som finns i marken. Redan 1993 började man göra en markinventering.

En stor del av den mark som nu kan användas för byggen måste först saneras, uppger kommunen.

UPPSALA

I Uppsala förvandlas två förorenade områden till stora bostadsområden. I ett av dem har industriavfall dumpats i en lergrav under åren efter andra världskriget, vilket senare täckts över och glömts bort.

Börjetull

1.550 lägenheter ska byggas, men det finns en hel del som måste saneras först. Bland annat upptäcktes för några år sedan en tidigare okänd, övertäckt soptipp för industriavfall i området. Dessutom har här funnits en handelsträdgård, brädgård, bilverkstäder och grafisk industri, som misstänks ha lämnat miljögifter efter sig.

Norra Rosendal

1.500 bostäder på gång. Marken har varit militärt övningsområde och man har bland annat fått sanera bort bly från en gammal skjutbana.

Så här är det tänkt att Övre Vasastaden i Linköping ska se ut när det är färdigbyggt. Foto: Linköpings kommun

LINKÖPING

Tre områden behöver saneras. Enligt kommunen är det fortfarande oklart hur mycket som ska byggas – och när det kommer att ske.

Övre Vasastaden

Har använts som industriområde, men håller nu på att bli ett bostadsområde. I den nuvarande etappen handlar det om 900 bostäder.

Djurgården

2.000 bostäder planeras i ett första steg. Här har tidigare ett militärt övningsfält legat, vilket gör att det bland annat kan finnas en del bly att sanera bort.

Resecentrum

Man räknar dessutom med ny bebyggelse på tidigare förorenad mark när höghastighetsjärnvägen Ostlänken dras genom staden.

Området kring järnvägsstationen är ett av flera som är aktuella att bygga tusentals bostäder på när Västerås växer. Foto: BIG, Bjarke Ingels Group

VÄSTERÅS

I Västerås har många industrier legat centralt. Det gör att det nu finns plats för 10.000 lägenheter på mark som tidigare använts till annat.

Stationsområdet

I området ska 3.000 lägenheter byggas, men i marken har en hel del föroreningar hittats, bland annat tungmetaller och arsenik. Här har funnits en rad olika miljöfarliga verksamheter genom åren, som skrotverksamhet, lagring av farligt avfall, deponi och ett gjuteri. Men det är stora skillnader på hur förorenad marken är inom området.

Kopparlunden

1.500 lägenheter i ett före detta industriområde där stora metallföretag varit verksamma. Tungmetaller har tidigare hittats i marken.

Ängsgärdet

Industriområdet håller på att förvandlas till ett bostadsområde. 2.000 lägenheter finns i planen.

Öster Mälarstrand

Fram till 1990-talet var området stängt för allmänheten. Där fanns först Flygvapnets verkstäder och sedan stora industrier och ett kolkraftverk. Undan för undan har marken sanerats och bostäder byggts. 4.000 lägenheter planeras nu.

I Örebro blir det hus med stora takterasser i det nya kvarteret Österport. Där låg tidigare en busscentral och före det stadens gasverk. Foto: BJC Group

ÖREBRO

Flera industriområden i mycket centralt läge kommer att bli bostadsområden i framtiden.

Österport

Just nu saneras marken där en bussdepå och stadens gasverk legat. Runt tio miljoner kronor kostar sanering och rivning. 500 lägenheter avdelade av en park kommer att byggas på området.

Öster

På längre sikt kommer fler delar av stadsdelen Öster än Österport att bebyggas. Idag finns bland annat bensinstationer och tidigare industrimark i området mellan centrum och Örebro universitet.

CV-området

Området där SJ:s centralverkstäder legat ska förvandlas till en stor stadsdel på sikt. Det kommer att ta 20-30 år innan allt är färdigbyggt och det är oklart hur många lägenheter som planeras. Men det är helt säkert att marken kommer att behöva saneras.

Pappersbruksområdet

Marken är kraftigt förorenad efter att ha använts av stadens pappersbruk i över hundra år. En plan för området är på väg att tas fram.

HELSINGBORG

Många av de platser som kommunen vill ha hus på i framtiden är förorenade. Kommunen vill se en förtätning, bland annat i stationsnära lägen.

Så här ser det prisvinnande förslaget ut på hur kajpromenaden, hamnparken och badet i Inre hamnen i Norrköping ska se ut i framtiden. Men först väntar en mycket omfattande sanering av hela området. Foto: Nyréns arkitektkontor

NORRKÖPING

Ännu en klassisk industristad. Det betyder att nästan alla tomter i innerstaden måste saneras innan man kan börja bygga. Men i ett område går föroreningarna extra djupt.

Inre hamnen

2.500 bostäder planeras, dessutom kontor och verksamheter på runt 50.000 kvadratmeter. Enligt kommunen är översta metern av jordlagret förorenad nästan överallt. Störst förorening finns i den del där ett gasverk och skeppsvarv legat. Där finns föroreningar ner till sju meters djup.

Saneringen av gasverkstomten bedöms kosta cirka 150 miljoner kronor. Resten av området tror kommunen kan kosta ytterligare 50 miljoner att sanera. Området ska stå klart år 2028.

Vid den gamla Munksjöfabriken i Jönköping blir nu plats för 1.500 lägenheter vid sjön. Foto: Arkitekthuset

JÖNKÖPING

På många håll i landet har industrierna haft den vackraste sjöutsikten eftersom närheten till vatten har varit viktig i produktionen. Men när industrierna flyttar frigörs attraktiva tomter.

I Jönköping byggs en ny stadsdel precis vid vattnet.

Munksjöstaden

Mark som tidigare utnyttjats av pappersbruket håller just nu på att bli en stor stadsdel med runt 1.500 lägenheter, affärer och andra verksamheter.

Skeppsbron

En bit bort från Munksjöstaden planeras totalt ca 2.300 lägenheter och verksamheter, även där på gammal industrimark.

Maden Huskvarna

Industrimark planeras bli 500 lägenheter.

Domherren

150 lägenheter och verksamheter.

Backen

Runt 140 lägenheter.

Norrahammar

20 lägenheter.

Nyarp

Cirka 70 lägenheter.

Mycket av marken i Jönköpings kommun behöver saneras. Om samtliga byggplaner blir verklighet kan det handla om ytterligare 6.000 – 8.000 lägenheter som kan byggas på mark som idag misstänks vara förorenad.

UMEÅ

Umeå kommun uppger att det finns planer på byggprojekt som berör mark som måste saneras. Än så länge vill man inte berätta mer om projekten.

LUND

Lunds kommun anger inte var marken behöver saneras, men uppger att det idag finns sex projekt där frågan är aktuell. I det största ska 2.000 lägenheter och ytterligare 50.000 kvadratmeter byggas, i flera av de andra projekten handlar det om några hundra lägenheter.

Totalt finns det planer på att bygga över 3.100 lägenheter på mark som idag är förorenad.

BORÅS

Även Borås kommun uppger att det kommer att byggas på förorenad mark. En stor del av den mark som finns i centrala Borås har tidigare använts av textilindustrin.

HUDDINGE

I Huddinge förvandlas det gamla industriområdet Storängen till bostadsområde. I första etappen blir det runt 600 bostäder på mark som delvis behöver saneras. Går man vidare kan det bli upp till 3.000 bostäder i området, som ligger intill Huddinge centrum.

ESKILSTUNA

I Eskilstuna har ett 20-tal platser sanerats under senare år. Men fler bostäder finns planerade – särskilt i en del av staden.

Väster

I stadsdelen Väster kommer fler bostäder att byggas. Här finns tydliga spår av stadens industrihistoria i jorden. Eskilstuna har under åren haft mycket verkstadsindustrier och metallbearbetning. Därför behövs nu större marksaneringar för att bland annat få bort tungmetaller och oljor från de områden man vill bygga på.

Så här har SVT Nyheter gjort sammanställningen

De flesta uppgifter har lämnats via kommunernas tjänstemän i en enkät. I vissa fall har kommunerna inte svarat. Då kommer uppgifterna från kommunernas hemsidor, handlingar och de sidor på nätet som några av de större kommunerna har om stadsutvecklingen (till exempel sidan Stockholm växer).

Ytterligare detaljer om vad som funnits på marken tidigare och hur kvarteren ska se ut har också hämtats från respektive projekts sidor på nätet.

Detta är ingen komplett sammanställning över framtida byggen på mark som nu är förorenad, utan exempel på större projekt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Giftig mark saneras

Mer i ämnet