Jan Ågren och hans grannar på området Bruket har numer ovälkommet besök varje natt. Foto: SVT

Här svinas det ner i Degerfors – varje natt

Uppdaterad
Publicerad

Det går inte en natt utan att soptunnor välts eller gräsmattor bökas upp på bostadsområdet Bruket i utkanten av Degerfors. Nu har de boende tröttnat på att vildsvinen vandaliserar området och kräver att någon tar tag i problemet.

Jan Ågren  flyttade till Bruket i Degerfors för sju år sedan. Han och hans fru föll pladask för parhuset som gränsade mot skogen men det har tyvärr vildsvinen också gjort.

– De kommer ner i området i stort sett alla årstider utom på sommaren, men värst är det nu på senhösten.

”Ingen vill ta ansvar”

Det bökas i gräsmattor och rotas i soptunnor. Många boende drar sig nu för att gå ut på kvällarna men värst är att ingen verkar bry sig, menar Jan Ågren.

– Jag har pratat med kommunen som pekar på jägarna som pekar på länsstyrelsen men ingen vill ta ansvar för det här! Hittills har bara ett par vildsvin skjutits men såvitt jag förstår så får en kommunjägare skjuta vildsvin även i tättbebyggda områden.

Ny plan för minskat antal vildsvin

Enligt Johanna Månsson Wikland på Länsstyrelsen kan man få tillstånd av polisen att skjuta vildsvinen men hon skulle hellre se att man jagade dem en bit ifrån bostadsområdet.

Att vildsvinen är ett problem är dock välkänt, inte bara i Degerfors.

– Under 2021 kommer vi att ta fram en ny förvaltningsplan där vi ska försöka se till att jakten på vildsvin ökar och det blir lättare att sälja vildsvinskött för jägarna. Förhoppningsvis kommer det att göra att stammen minskar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.