Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vid Svealandstrafikens bussdepå i Bettorp ska det installeras kraftiga elledningar så elbussarna kan laddas, berättar Geert Schaap, chef för teknik och innovation på Svealandstrafiken. Foto: Karl Bergholtz/SVT

Här tas första spadtaget för ny elbussdepå i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av året ska de första elbussarna börja rulla i Örebros stadstrafik. Idag var det dags för det första spadtaget för vad som ska bli Svealandstrafikens nya bussdepå för elbussar.

Idag inleddes arbetet med att bereda marken för nya laddstationer och redan i slutet av året räknar man med att de första 36 elbussarna ska börja rulla på Örebros gator.

– Vi har goda förhoppningar att kunna testa allt i tid innan vi börjar köra i trafik, berättar Geert Schaap som är chef för teknik och innovation på Svealandstrafiken.

Länstrafiken i Örebro län

Laddstationen i Bettorp ska få plats med 43 elbussar och laddningen kommer pågå nattetid när bussarna är ur trafik. Svealandstrafiken har kvar många biogasbussar, men satsningen framåt är på el.

– Vi har jobbat mycket med att göra hela vår flotta fossilfri och vi ser att elbussar har blivit så bra att de prismässigt är i samma nivå som biogasbussar, men de har ytterligare fördelar, som att de är tysta, säger Geert Schaap.

Se bilderna från första spadtaget i klippet samt hör när elbussar börjar trafikera landsbygden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Länstrafiken i Örebro län

Mer i ämnet