Hårt och sött – så smakar det ätbara sugröret som SVT:s Åsa Svennebäck testar under överinseende av Martin Dehnberg. Foto: SVT

Här testar SVT:s reporter ätbara engångsartiklar

Uppdaterad
Publicerad

Gräs, papper, majs och vetekli – allt är numera material som används för att tillverka förpackningar och engångsmaterial till livsmedelsproducenter och restauranger. För trots miljödebatten minskar inte efterfrågan på engångsartiklar – snarare tvärtom.

Martin Dehnberg är försäljningschef på Pac, grossister för engångs- och förpackningsmaterial. Under de 18 år han arbetat har utvecklingen av nya material aldrig gått så snabbt som de två senaste åren.

– Miljödebatten gör att våra kunder i dag ställer högre krav på att materialen ska vara miljövänliga och klimatsmarta – eftersom deras kunder i sin tur gör det, säger han.

Nya material

Sugrör är ett exempel på en vara som utvecklats i rekordfart under de senaste åren.

– I dag har vi sugrör i papp, i vass och i träfibermassa – ja till och med ätbara, konstaterar Martin Dehnberg och bjuder på sockriga rör med kanelsmak.

Ett annat material är bagasse, som är en rest vid sockertillverkning. I dag används den bland annat till matlådor och skålar och har blivit väldigt populär.

Snabbt trendskifte

Och det går trender även i förpackningar – i dag ”vinner” den som har mest miljövänligt i sina förpackningar. Vilket material som är bäst skiftar snabbt.

– Sedan 2003 har vi sålt plastförpackningar gjorda av återvunnen plast vilket ju är bättre än ny – då ville alla ha det. Men sen kommer material som bagasse som uppfattas som ännu mer miljövänligt och då vill alla ha det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.