Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Utgår från principen att spår överförs” – starta klippet för att se kriminalteknikern visa hur de jobbar. Foto: Johannes Weckström/SVT

Här visar kriminalteknikern hur polisen söker spår vid brott i nära relation

Uppdaterad
Publicerad

Det kan vara en kniv, en sax eller ett baseballträ – föremål som hittas på misstänkta brottsplatser. Men hur söker polisen efter spår vid brott i nära relation? Kriminalteknikern Anna Jinghede har utformat och drivit igenom en utbildning på området.

– Jag är övertygad om att rättsäkerheten kommer att öka, säger hon.

Utbildningen är digital och tar en timme.

– Vi har identifierat ett behov av förhöjd kunskap, dels om vad kriminaltekniken kan bidra med i dom här ärendena, men också om våldsfenomenet i stort, säger Anna Jinghede, som är också docent inom våldsforskning.

Framgångsfaktor för både åtal och lagföring

Att kriminaltekniska undersökningar inte genomförts tidigare i stor utsträckning vid denna typ av brott förvånar Anna Jinghede.

– Vi vet att forensisk bevisning vid brott i nära relationer är en framgångsfaktor för både åtal och lagföring. Och att faktiskt få det här våldet att upphöra innan det eventuellt blir grövre och rentutav dödligt.

Hur söker polisen spår vid brott i nära relation? Se Anna Jinghede visa i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våld i nära relation

Mer i ämnet